Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Френският финансов министър Мишел Сапен
Френският финансов министър Мишел Сапен

Десетки френски полицаи обискираха основния офис на "Гугъл" в Париж - знак, че предварителното разследване срещу компанията по подозрения за заобикаляне на данъци ескалира. Акцията е започнала в 5 часа сутринта на 24 май.

В нея освен полицаите са участвали и 5-има разследващи от френското ведомство за борба с корупцията и данъчни измами и 25-има IT специалисти. Според анализатори обискът в офиса на “Гугъл” в Париж е част от усилията на Европейския съюз да се пребори със заобикалянето на данъци от страна на големи мултинационални компании.

"Разследването цели

да установи дали

ирландският офис

на технологичния гигант - Google Ireland Ltd, има постоянен офис във Франция и ако не декларира част от дейностите си, осъществявани в страната, дали не е пропуснал да плати финансови задължения, вкл. корпоративен данък и ДДС”, заяви прокуратурата в официално съобщение. “Ние сътрудничим на властите да отговорят на тези въпроси. Извършваме дейността си в пълно съответствие с френския закон”, каза от своя страна в имейл до медиите Ал Верни, говорител на “Гугъл” в Европа.

Следствените действия са засекретени, твърди в. “Паризиен”. “Обиските са в резултат на предварително разследване, което започна на 16 юни 2015 г. след жалба на френските данъчни власти във връзка с укриване на данъците и пране на пари”, твърди в официално съобщение относно обиска финансовата прокуратура. Френските власти настояват “Гугъл” да плати €1,6 млрд. евро ($1,8 млрд.) данъчни компенсации, става ясно от медиите. През 2011 г. офисът на “Гугъл” в Париж също бе обискиран в рамките на разследване за финансови трансакции към централата на компанията за Европа в Дъблин. Поради пропуски в международното данъчно право корпорацията плаща ниски данъци в повечето европейски страни, тъй като продажбите й минават пред Ирландия, където има нисък данък печалба. Ако екипът на компанията в страни като Франция сключва договори с местни клиенти, дружеството е задължено да декларира приходите си и да плати данъците си във всяка страна.

На 23 май 2016 г. Франция е започнала още едно разследване спрямо “Гугъл”, което засяга онлайн рекламата, съобщиха медии. Антимонополното ведомство проверява дали компанията не заема монополно положение на този пазар. Аналогично разследване Париж започна и срещу фейсбук, пише изданието “Дъ върдж”.

Софтуерният гигант, днес част от “Алфабет Инс.”, е под огън в цяла Европа за това, че използва възможностите на мултинационална компания, за да плаща по-малко данъци. През януари 2016 г. компанията постигна споразумение с британското Министерство по приходите за

изплащане на

данъчна компенсация

от над $185 млн.

след направена проверка от данъчните власти на Великобритания. Одиторите са отправили критики към сложната структура на компанията и са заявили, че “Гугъл” "не плаща полагаемите данъци". Става ясно, че през 2001 г. компанията е заплатила на страната данъци в размер на $ 9 млн., а приходите й са били за $4,8 млрд. Разследването спрямо Интернет корпорацията е продължило шест години. Някои критици твърдят, че постигнатото споразумение е неубедително и за твърде ниски данъци.

В ЕС не изключват възможността за въвеждане на

данък за “Гугъл”

и други интернет

компании от САЩ

Според еврокомисаря по цифровата икономика Гюнтер Йотингер тази мярка може да стане част от плана за създаването на единен дигитален пазар в Европа.

Компаниите "Гугъл", "Епъл" и други американски технологични гиганти са под все по-строгото наблюдение на правителството и общественото мнение в ЕС не само заради данъците. През април тази година европейските антимонополни регулатори обвиниха "Гугъл" в злоупотреба с доминиращо положение на пазара на операционни системи за смартфони и нарушение на конкуренцията. Тогава бе съобщено, че компанията може да бъде глобена с $7,4 млрд. Също така френските власти глобиха "Гугъл" със €100 000 евро за нарушение на европейското "право на забравяне в интернет". Това стана след решение на френската Национална комисия по информация и свобода заради това, че в търсачката “Гугъл Сърч” не са били напълно отстранени данни за хора, чиито заявки са били одобрени от комисията. Според препоръките на Европейския съд в Люксембург компанията е длъжна да направи данните за тези хора недостъпни по искане на страните, в които те живеят. В комисията смятат, че положените усилия не удовлетворяват напълно изискването на съда. "След обработка на подадените заявления френската Комисия за защита на личните данни настоя пред “Гугъл” за премахване на някои данни. Ведомството апелира данните да бъдат премахнати от търсачката на “Гугъл” независимо от какъв домейн (.fr, .com и др.) се осъществява търсенето им". Пълното премахване на данни от търсачката не нарушава свободата на словото и не вреди на развитието на интернет, е позицията на френските власти. Представителят на Интернет корпорацията Ал Верни на свой ред заяви, че “Гугъл” се старае напълно да изпълнява изискванията на закона, но принципно не е съгласна с "твърдението на комисията за това, че ведомството има пълномощия да контролира съдържанието, достъпно извън границите на Франция".

Директивата на Европейската комисия 95/46/ЕС за защита на данните е приета през 1995 г. и потвърдена с решение на Европейския съд. Скоро в ЕС предстои да бъдат приети нови Общи правила за защита на данните. Националното законодателство на страните от ЕС съответства на тези документи, отбелязва newsru.com и допълва, че в началото на 2016 г. в Русия също са предявени аналогични искове към интернеттърсачките.

Кой започна разследване срещу фейсбук, четете в хартиеното издание