Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ислямска държава и афганските талибани обучават най-много. Годишно 1 млн. непълнолетни загиват във въоръжени конфликти

През изминалата седмица у нас за 66-и път отбелязахме Денят на детето. Макар и не винаги на 1 юни, празник на подрастващите има почти във всички страни в света. В същото време в райони на конфликти милиони деца продължават да стават невинни жертви на военни действия.
Статистиката на ООН е безмилостна – през последното десетилетие най-малко по 1 млн. деца годишно са били убити в резултат на различни регионални войни.
Голяма част от тях загиват като следствие от
бойни действия
– бомбардировки, нарушена инфраструктура, болници, училища, глад и липса на поминък, но една голяма част в нарушение на всякакви международни норми продължават да се използват и като войници.
Според Женевската конвенция като деца войници се определят всички приети на военна служба под 15 години, но по критериите на Червения кръст и правозащитни организации в тях се включват и тези, които не са навършили 18 години.
Макар да е обявено за военно престъпление, мащабите на използването на деца-войници наистина са ужасяващи и в съвременността. При това дори да оцелеят при преки бойни действия,
малолетните са подложени на физическо, психическо
и сексуално насилие,
което оставя страшни последици за цял живот.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун определи 56 правителства и въоръжени групи от 14 страни, които са в нарушение на международните закони, които забраняват набирането и използването на деца войници.
Например в Афганистан, териториите завзети от терористите от Ислямска държава, както и в много африкански, азиатски и латиноамерикански страни продължават да обучават съвсем невръстни деца за войници. Правителствата, които са изброени в шест последователни доклада от генералния секретар на Съвета за сигурност, включват правителствените сили на Бирма, Чад и Демократична република Конго, въоръжените групи като Тигри за освобождение на Тамил Илам (LTTE) в Шри Ланка, на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) и Националната освободителна армия (ELN) в Колумбия и Божията армия на съпротивата (LRA) в Уганда. В конфликта в Сирия също воюват непълнолетни, а Афганистан с тежкото икономическо състояние обясняват дори тайното набиране на деца за редовната национална армия и афганистанската национална полиция.

В кои други съвременни въоръжени конфликти използват деца, четете в печатното издание на в. "168 часа"