Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дори вибрацията на телефона ви може да ви издаде.

Дори най-безобидното приложение, изтеглено от ап-стора, може да доведе до необратими вреди за потребителите, смятат експерти.

Малко хора знаят, че всеки клавиш издава определен звук. Точно това е в основата на изключително хитър начин за крадене на пароли от компютъра.

Проучване на Института по технологии в Джорджия показва, че всеки телефон, по-нов от iPhone 4, има "сложен акселерометър". Това е научното определение за датчик за наклон. Той е обновен до такава степен, че когато поставиш телефона си в близост до клавиатурата, на която пишеш, може да засече вибрациите и да разбере какво набираш с до 80% точност. Всеки, който има достъп до мобилното устройство, може да прочете всичко, което е написано, и дори даполучи достъп до имейли и пароли.

Телефонът може и да "открадне" кредитна или дебитна карта, без тя дори да напуска портфейла. Безконтактните карти имат свой собствен чип за честотно идентифициране, а по-новите смартфони притежават софтуер, който може да ги разчита.

Всеки недоброжелател може да зарази мобилното устройство с правилния вирус и да използва тази негова функция, за да сканира за кредитна карта. По този начин хакерите получават достъп до всички данни и използват магнитно устройство, чрез което да преместят информацията на празна пластика.

Сканиращото устройство на телефона може да прочете честотите на кредитните карти през джобове на панталони и дори през кожено портмоне.

Но не е само това.

Всички приложения за фенерче, които можеш да си изтеглиш от магазина за програми, следят своите потребители.

Размерът на един такъв ап би трябвало да е 72 килобайта, но на практика при всички тях той варира между 1,2 до 4 мегабайта. Това е почти 50 пъти повече. Всъщност, за да се инсталира едно обикновено фенерче, то иска достъп до списъка с контакти, снимките и информацията.

От проучване на университета в Станфорд става ясно, че хакери могат да използват и жироскопа на мобилното устройство (сензора, който помага на смартфона да се ориентира в пространството), за да засичат звукови вълни.

Впоследствие го превръщат в микрофон и потребителят не може да разбере, че е подслушван.