Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес по света се отбелязва Международният ден на детето. Той води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева.

Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

В България, която тогава е под мощното политическо влияние на бившия Съветски съюз, празникът става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими той е наричан официално Международен ден за защита на децата. Именно там правата им са най-незащитени. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.