Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България, Румъния и Унгария са най-замесените държави от ЕС в злоупотреба с европейски средства. Това става ясно от ежегоден доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитиран от Ройтерс.
Близо 1 милиард долара са откраднати от фондовете на ЕС през 2015 година, като най-голямото концентриране на измами се наблюдава в посочените горе три страни.

Службата е заключила, че 888 милиона евро (989 милиона долара) вероятно са откраднати през изминалата година - малък спад в сравнение с 901 милиона евро през 2014 година.

Посочената цифра представлява около 0,6% от бюджетни разходи, разпределени в програми за отпускане на субсидии за фермерите и за бедните региони.

Близо 1 400 случая на измами са регистрирани. Един от примерите е отпускане на 1,3 милиона евро за модернизацията на завод за замразени зеленчуци в България - най-бедната страна в ЕС. След като започнало разследване, следствието установило, че доставчикът на новата техника и собственикът на завода са един и същи човек, който е надул цените на необходимите неща за модернизирането на цеха.