Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"До пролетта на следващата година ще бъдат изградени 32 нови площадки за противоградова защита. Ще включим и 12 самолета, за да защитим всички обработваеми площи в страната от природните катаклизми", съобщи във Велико Търново земеделският министър Десислава Танева. Министерството и Институтът за космически изследвания при БАН са разработили нов модел за противоградна защита. След реформата ще се покриват всички 33 милиона декара земеделски площи, срещу досегашните около 10 милиона дка. Освен новите площадки, в Северна България ще борят градушките със самолети. "Способът е нов за България, но той е прилаган в държави като Гърция, Израел, особено в страните, където има много природни явления, които нанасят щети върху земеделската продукция", обясни Танева.

"17 милиона лв. ще са необходими за доизграждането на площадките, системите за управление и радарите за самолетите. Концепцията на министерството е да бъдат закупени 2 самолета, а останалите 10 да бъдат наемани със съответите процедури", каза тя.

Разчетите ще бъдат представени на финансовия министър още тази година, при условие, че до края на лятото се приемат съответните законодателни промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество.

Новият модел предвижда фермерите да плащат такса между 68 и 90 ст.на декар за борба с градушките. "Тя ще бъде годишна и ще отива в държавното предприятие за противоградова защита, след преструктурирането на досегашната агенция", допълни Десислава Танева.Таксата ще влезе от 2018 г., уточни министър Танева.