Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: АВТОРКАТА
СНИМКИ: АВТОРКАТА

Близо три часа централната част на Шумен около площад “България” беше отцепена за коли и пешеходци заради забравена чанта, която след контролирания взрив се оказа безобидна, пълна с документи. Черното куфарче е било оставено в непосредствена близост пред банкомата на „Експрес банк” на площада, известен като Руски паметник. Едва към 13,10 часа след контролирания взрив от пристигналите сапьори от спецотряда за борба с тероризма от Варна/ СОБТ/ стана ясно, че черното куфарче е било пълно с документи.

Към 13,30 часа ограничителните ленти бяха свалени и движението на коли и пешеходци възстановено. Сигналът, че под банкомата има чанта, е подаден около 10,52 часа, казаха от полицията.

На място бяха пратени линейка и пожарна. Районът беше отцепен с ленти на около 50-100 метра от банката, а нейните служители незабавно евакуирани. Всички улици, които водят към площада от жп гарата, от кооперативния пазар и бул. „Велики Преслав” бяха отцепени с полицейски патрулки. Светлоотражателна полицейска жилетки беше вързана на зеления светофар срещу пазара. „Нямаме време да търсим поддържащата фирма”, обясниха униформените. Когато дойде екипът от СОБТ спецполицаите се разпоредиха периметърът да бъде разширен още и в посока пешеходната пътека на ларгото.

След това сапьор със специален предпазен костюм завърза чантата с въжета и я издърпа към платното на ул. „Алеко Константинов”. Там беше взривена. След това от криминалистичната лаборатория започнаха оглед.

Според нашите източници още преди това, полицаите са знаели, кой е човекът, който я е забравил, но не са имали връзка с него. Това официално не беше съобщено.

„Извиняваме се за причиненото неудобство на гражданите”, каза за „24 часа” директорът на ОД на МВР-Шумен Ялчън Расим. Но това беше необходимо за тяхната безопасност. Директорът на полицията и шефът на районното управление Илиян Николов лично ръководеха акцията.