Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бъбречни колики има най-често заради камъни. Може и да е заради пиелонефрит, който става хроничен, ако не се вземат мерки. Но се случва и човек да получи бъбречна криза само веднъж в живота.
При криза болката в кръста е толкова силна, че сковава на легло и предизвиква гадене и повръщане. Тогава се вика Бърза помощ и докторът инжектира мускулно БАП – коктейл от бусколизин, аналгин и папаверин. След кризата се пие много минерална вода - по 3 литра на ден. Отварата от червена боровинка също облекчава. Помагат топлият чай с лимон и запарките с копър, целина, резене, жълт кантарион. Кризата минава и с отвара от клонки и кора на дървото скоруша.
Магданозът гони
песъчинките
За изчистване на песъчинки Петър Дънов препоръчвал в половин кофичка кисело мляко да се слагат 20 стръкчета ситно нарязан магданоз и да се изяжда 30 мин преди вечеря. Сега лекарите не дават да се яде месо, шоколад и млечни продукти. При камъни в бъбреците е добре да се наблегне на червено цвекло, черна ряпа, ябълки, магданоз, лен, мечо грозде.
Тези ужасяващи болки може да се дължат и на надухване от климатик, друго преохлаждане или настинка, както и ако задълго си забравил да пиеш вода. Установи ли се, че болката е заради запушен от камък уретер, докторът преценява как да бъде отворен път на урината. Може да се налага терапия с литотриптер, който разбива камъка, ако е голям.
Пиелонефритът
е инфекция
Тя минава до 3 месеца, но може да стане хронична - без симптоми, само с отпадналост и бледност. Острият пиелонефрит започва с втрисане, болка в кръста, парене при уриниране. Урината се увеличава, мътна е, с лоша миризма. Езикът е обложен. Дължи се на инфекция в бъбреците и пикочните пътища. От нея страдат по-често млади жени, които водят полов живот, бременни и родили. Пътят на заразяване в 95% от случаите е възходящ - отвън през уретрата до пикочния мехур, по пикочопроводите до легенчето и паренхима на бъбреците. Инфекцията може да стигне бъбреците и от друго възпалително огнище като гнойна ангина.
Пиелонефритът се причинява най-често от бактериите ешерихия коли, ентерококи, хламидия, протеус, клебсиела. Все по-чести са бъбречни инфекции, предизвикани от вируси и гъбички. По-уязвими са хора с камъни в бъбреците, диабет, системен запек или бременни. Фактор е и сгъстената урина при малък прием на течности или силно обезводняване, особено през лятото.
Щом се открие инфекцията, започва сериозно лечение с антибиотици и мазила. Трябва да се повиши имунитетът на болния и той да избя