Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът поиска да излезе на

свобода, за да сее и тори.

Съдът не го пусна, а

съселяните му тръгват

с бусове към София

Мъртвец си, ако не си оттеглиш жалбата срещу мен, заканил се кметът на с. Галиче Ценко Чоков на една от жертвите си. Съселянинът му Питър Радулов бил пален, отвличан и изнасилван с шише от бандата на селския кмет. Той е един от основните свидетели на разследването срещу Чоков, 19-годишния му син Мартин и още шестима.

Показанията на Радулов бяха подробно четени в събота в спецсъда, където се решаваше дали групата, обвинена за отвличания, лихварство, закани, побои, палежи, да остане в ареста.

Противниците и привържениците на Чоков чакаха с нетърпение решението. Арестът на “вечния кмет” е единствената тема в селото и Северозападна България.

След 9-часово

заседание,

започнало около 16,30 ч в събота и продължило след полунощ, съдът остави зад решетките Чоков и абитуриента от гимназията в Галиче Мартин.

Ареста няма да напуснат и други петима от групата - Димитър Каменов-Пайнера, Иван Пламенов Тодораков-Пламата, Иван Йорданов Тодораков-Пора, земеделският производител Сашо Димитров. Без мярка бе освободен общинският съветник от ДПС и лидер на движението в Бяла Слатина Касъм Касъмов. Срещу него не се събрали достатъчно доказателства.

Осмият член на групата - охранителят Васил Филиповски от с. Търнава, е под домашен арест.

“Пари съм давал

и ще давам,

но никога

срещу лихва”,

каза Чоков в правото си на последна дума. “Аз съм човек арендатор. Всичко върша аз и децата ми. Сега се сее, пръска, наторява. Моля съдът да ми даде възможност да си свърша работата, защото при нас, земеделците, ден година храни. Не съм се укривал”, добави той.

Според Чоков от година и половина едни хора ставали свидетели “един след друг срещу него”.

“Как е възможно да съм участвал в престъпна група от 2013 г., след като тогава съм бил на 15 г.”, попита синът му Мартин. “Ще ви отговоря с решението си”, отвърна му съдийката.

Арендаторът Сашо Димитров, каквото е българското име на Сали Касъмов, също поиска да излезе от ареста, защото бил ангажиран с прибирането на пшеницата. Общинарят Касъм Касъмов мотивира желанието си да бъде пуснат с дейността си като общински съветник и баща на малки деца.

На заседанието Чоков демонстрира добро настроение, като в началото не спря да се усмихва на дъщеря си от първия си брак Виолина Кръстева и на по-големия си син Спас. Те бяха в залата, за да го подкрепят, а и встъпиха като защитници по делото.

Повече от час прокурорът Росен Радев чете показания на свидетели за дейността на групата.

Чоков давал пари на сина си Мартин, който срещу 20% месечна лихва ги раздавал на цигани и бедни хора в Галиче. Например - за 150 лв. трябвало да бъдат върнати 180 лв., а при 3500 лв. връщали по 1000 лв. на месец. “Мангал, не си мисли да не ми даваш лихвата”, крещял Мартин на свидетел. Малкият кметския син ходел и въоръжен. Той прибрал колата на длъжник и поръчал на друг да се запали домът, а свидетел го видял да се разхожда с туба с бензин.

Пари на Ценко Чоков по същата схема давал и Васил Филиповски от с. Търнава.

Мартин Чоков си записвал борчовете и сроковете за връщането в тефтер. При събирането на парите му помагали Пора и Пайнера. Когато те не успявали, се намесвали баща му и общинският съветник Касъмов.

Свидетелят Петко Давидков разказал, че земите и къщата на починалия му през 2011 г. дядо били прехвърлени насилствено на Чоков.

“Той дойде с мен

на море”, каза

Чоков

Преди местните избори кметът организира безплатна екскурзия за съселяните си.

Много от разпитаните твърдели, че Мартин продавал марихуана и амфетамин. Пласьорът му в София бил Пламата. Той официално се води служител на бензиностанция.

Ключов свидетел е и неуспелият кандидат за кмет Веселин Тушинов. Той бил удрян от Чоков с тъпото на брадва и изгубил съзнание. Кметът води три дела в Софийския районен съд срещу него за клевета.

“Само БАН, Светият синод и в международен аспект НАСА не са проверявали Ценко Чоков”, каза в пледоарията си адвокатът му Иво Найденов. Той атакува лекарката, която освидетелствала една от жертвите, изпаднала след побой в безсъзнание. Тя установила състоянието само с напипване и по свидетелски разказ.“Хвала, аз съм поразен от това нещо”, иронизира адвокатът и предложи БАН да я номинира за Нобелова награда.

Защитникът се възмути и че за съселяните си Чоков не бил лош, когато ги пратил на море.

Според Найденов свидетелите говорели само слухове. Един от тях бил, че кметът имал интимни отношения с прокурорка от Бяла Слатина, написала обвинителен акт срещу сина му Мартин за побой над Радослав Илиев.

“В цялата ми 25-годишна практика това е едно от най-бързо приключилите и внесени в съда дела. Идва ми да крещя”, заключи адвокат Найденов.

В Галиче повечето хора са доволни от задържането на групата. “Това е само първата крачка за успокояване на хората в селото и намаляване на напрежението, породено от разпасалия се кмет”, каза безработната детска учителка Людмила Кънова, която преди време бе бита и душена от Чоков. Съселяните ѝ обаче щели да се успокоят само ако прокуратурата намери законен начин да отстрани кмета от поста му.

“Прокуратурата

има властта да

свали Чоков от

кметския пост

и това трябва да стане в най-скоро време - категоричен бе и Милко Стоянов, друг жител на Галиче. - Тогава в селото ще могат да се направят частични и честни местни избори, без тормоз над хората за кого да гласуват и без купуване на гласове.”

Противници на кмета, доволни от решението на съда, започнали да празнуват веднага щом научили новината.

Най-известният - Веселин Тушинов, заяви, че десетки пострадали от селото, от Бяла Слатина и съседни села са подготвили писмени жалби, тъй като досега не били давали показания пред разслеващите.

Сега те откликват на призива на прокуратурата и главния секретар на МВР Георги Костов да съдействат на разследването за разобличаването на Ценко Чоков.

Над 40 души, тормозени и пострадали от самозабравилия се селски кмет, са заявили, че ще представят писмените си жалби на разследването. Те обаче нямат доверие на полицията в Бяла Слатина и се организират с микробуси и коли да отидат до столицата във вторник.

Сашо Димитгров в съда
Сашо Димитгров в съда
Противници на Ценко Чоков празнуват, след като са научили новината, че остава в ареста
Противници на Ценко Чоков празнуват, след като са научили новината, че остава в ареста
Баби коментират на мегдана ареста на кмета
Баби коментират на мегдана ареста на кмета