Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди малко повече от месец, при операция на ГДБОП, във Фонда за лечение на деца в чужбина бяха арестувани осем служители, в това число и шефът на Фонда Павел Александров. На негово място беше назначен проф. Владимир Пилософ.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза пред БНР, че по случая е работено, много преди да бъде образувано досъдебното производство в Специализираната прокуратура. Никой не е предоставял информация на ГДБОП. Данните, които за нарушенията във Фонда, са по разследване на дирекцията за борба с организираната престъпност, каза още той:

Никой не ни е предоставял информация. Събрахме я по оперативен път. Докладът на Министерството на Здравеопазването го придобихме по оперативен път. Нито една институция не ни предостави дози доклад официално

Информациите, че служителите на ГДБОП са били маскирани и тежковъоръжени при влизането във Фонда за лечение на деца в чужбина, Спиридонов определи като свободни съчинения:

Това са някакви свободни съчинения. Много добре знаехме къде влизаме и че вътре няма въоръжени лица. По тази причина, служителите, които бяха изпратени там, бяха с нормалното си оборудване. Бих казал, че операцията беше проведена в момент, в който, по оперативни данни, имаше възможност част от лицата, които са съпричастни с тази, организирана, престъпна дейност, да излязат в отпуск, да напусната страната по други причини, което щеше да затрудни провеждането на процесуално - следствените действия.

Спиридонов коментира още по темата за наркотиците. Той каза, че информацията, че МВР е задържало за цяла година 49 грама кокаин, е била некоректно поднесена в общественото пространство и посочи, че над 127 килограма наркотици са задържли ГДБОП през 2015 година.

Запитан, дали в момента може да се говири за силови гупировки у нас, в класическия им вид, той отговори:

В средата на миналата година, броят на тези групи, които бяхме определили, че влияят на опертивната обстановка в страната, беше около 290. В края на миналата година техният брой нарасна на 420. От края на миналата година, от тези 420 групи, сме елиминирали 54. Бяха проведе ни 116 специализирани операции. Групировки в класическия смисъл - ТИМ, СИК и ВИС, не съществуват.