Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актьорът пред телеви- зионната кула в Торонто  СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Актьорът пред телеви- зионната кула в Торонто СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Да се качиш на небостъргач, за да видиш от високо уникалната гледка от Сиатъл, а после да те спасяват 45 мин от заседнал асансьор. Това е една от случките, които един от най-известните ни актьори Владо Пенев няма да забрави скоро.

Преди няколко дни той и колежката му Силвия Лулчева се върнаха от едномесечно турне в САЩ и Канада. Там в 11 града те играха уникално смешната комедия “Дуети”, а и успяха да разгледат най-известните забележителности. В предпоследния ден от престоя си зад граница, часове преди да изиграят постановката пред българска публика в Сиатъл, те се качват на върха на много висока сграда, за да се полюбуват на гледката. Оказва се обаче, че нищо не могат да видят заради лошото време - заради облаците градът е като в мъгла. До върха се отива с два асансьора - единият стига до средата на сградата, а другият ги отвежда до най-високата ѝ точка. Когато слизат надолу, придвижването е същото. “От единия асансьор после се прехвърлихме на другия. И както си вървеше,

изведнъж издаде

странен звук и спря

А там няма как да дойде спасителна група и да те извади, защото има само надолу и нагоре, няма междинни етажи”, разказва Владо Пенев. В кабината той е със Силвия Лулчева и жената, която ги развежда в града. Без да се паниксьосват, те сигнализират, че са заседнали, и чакат да видят какво ще се случи. “Не ми стана приятно, като си представих как трябва да ни измъкнат”, допълва актьорът. За щастие, в този момент телефонът му звъни - Ваня Цветкова иска да види как е и докато двамата говорят, хората от сградата свалят много бавно кабината на асансьора до първия етаж. А от случката им остава само споменът.

Пенев и Лулчева заминават за САЩ на 22 април, седмица преди първото им представление зад океана. Сами решават да отидат по-рано, за да имат време да свикнат - все пак там има 10 часа разлика. В Америка първата им спирка след 13-часов полет е Лас Вегас. Там от години живее Ваня Цветкова, която от дълго време кани Пенев да ѝ иде на гости, а той все не успява заради многото ангажименти.

С Ваня Цветкова в Лас Вегас долу. Горе двамата играят в постановка преди години.
С Ваня Цветкова в Лас Вегас долу. Горе двамата играят в постановка преди години.

Двамата се познават още отпреди да учат във ВИТИЗ и досега са си близки приятели. Всъщност Цветкова е човекът, който ги посреща от летището, а после развежда Пенев и Лулчева по забележителностите на града.

“Играхме и в казино,

но един път,

защото съм си внушил, че съм податлив на пороци, а и нямам никакъв късмет. Знам, че всичко в живота не се постига със случаен късмет. На мен ми се случват хубави неща, когато много работя или когато жертвам нещо от комфорта и уюта си”, разказва Пенев.

Той не е особено впечатлен в Лас Вегас, защото за него всичко в града е имитация на нещо - на природна забележителност или на европейски или африкански град. Със Силвия Лулчева се настаняват в един от най-известните хотели в града - “Луксор”, който прилича на пирамида и има пластмасов сфинкс отпред. “Срещу нас беше хотел “Париж”, пред който има изкуствена Айфелова кула и Триумфална арка, пак направени от пластмаса или талашит - всичко е имитация, но е интересно, че самите американци се отнасят към това като към самата истина”, обяснява Владо Пенев.

С колежките си обикалят и покрайнините на Вегас, снимат се в пустинята, а малко след това хваща самолета със Силвия Лулчева към Сан Франциско. Градът също не е част от турнето, но той лично много държи да го види. “Това е място с култура, със собствен облик, различен от средностатистическия американски град и наистина се чувствах много добре в него”, обяснява Пенев. А след това се отправят към първите спирки от турнето си - Детройт и Чикаго.

Представленията пред българите там са в петък, събота или неделя, защото тогава хората имат повече време, за да могат да отидат на театър. А срещите със сънародниците ни са наистина вълнуващи - не само че гледат със затаен дъх всяка сцена на представлението и се смеят с пълно гърло, а винаги след това изчакват актьорите, за да поговорят и се снимат с тях. И Владо Пенев, и Силвия Лулчева българите в чужбина познават и от малкия екран. Той играе комисар Попов в най-продавания ни сериал “Под прикритие”, а тя - Славея Вътова в най-дълго задържалия се по телевизията “Столичани в повече”. Така че много от въпросите на публиката в САЩ и Канада са свързани с персонажите им там. Питат ги и как ще се развият героите, какво ще стане в сюжета, но нито Пенев, нито Лулчева могат да издават каквото и да е.

Със Силвия Лулчева на Ниагарския водопад
Със Силвия Лулчева на Ниагарския водопад

Актьорите посрещат

Великден в Чикаго

Отиват в една от българските църкви, където хората пак много им се радват - снимат се с тях и им подаряват боядисани яйца. Пенев дори си отделя едно червено, което да си донесе в София и да си остави пред иконата вкъщи. “Но се развали от многото пътувания и от това, че не го държах в хладилник”, усмихва се той.

Владо Пенев във френския квартал в Ню Орлианс, който много искал да посети.
Владо Пенев във френския квартал в Ню Орлианс, който много искал да посети.

С Лулчева играят “Дуети” и в Денвър, Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Тампа, Атланта, Монреал и Торонто. Актьорите успяват да видят не само забележителности, но и много произведения на изкуствата като например в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк. “Нямахме никакво време за музеите във Вашингтон, но моята философия е, че винаги трябва да оставиш нещо за следващия път”, казва Пенев сега. Три дни след като е приключило турнето му, актьорът е видимо доволен. “Беше добро съчетание да се свърши работа и да се направи такава туристическа обиколка - да се видят неща, които мен ме интересуват от този континент”, казва актьорът, който е истински пътешественик, защото вече е стъпвал на 5 континента.

Откакто се връща в София обаче, все още не може да свикне с часовата разлика. Но бързо влиза пак в работен график, защото всяка вечер има представления, а и довърши кадри по последния сезон на “Под прикритие”. В него героят му комисар Попов преживява драматично смъртта на дъщеря си, като се оттегли от работата в полицията и заживя в каравана до язовир. Но май скоро ще се върне към борбата с лошите. “Изкарах късмета да имам добра роля с интересно развитие. Като погледнеш към лошите - освен да ги убият, какво друго им се случва”, усмихва се актьорът.

Актьорът като комисар Попов в “Под прикритие”
Актьорът като комисар Попов в “Под прикритие”