Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Албенко Методиев /на преден план/ и Борислав Димитров се изправят пред съда през юни.
Албенко Методиев /на преден план/ и Борислав Димитров се изправят пред съда през юни.

Делото тръгва през юни в Първомай, единият не се признава за виновен

35-годишният Албенко Методиев от Елин Пелин и 24-годишният Борислав Димитров от Горна Оряховица, които направиха удара на годината с телефонна измама, отиват на съд. Те отмъкнаха 575 760 лева от 80-годишната Елена Атанасова от Първомай, която се прочу с прякора Златната баба. Районната прокуратура в градчето е внесла обвинителния акт в съда, а делото е насрочено за юни.
Албенко и Борислав са с дълги криминални досиета и осъждани многократно за измами и кражби. Ударът на живота им беше направен на 8 септември м.г. Дни преди това Методиев публикувал съобщение в интернет, че търси работа. На посочения в обявата мобилен телефон от румънски номер се обадил непознат мъж, който попитал „дали иска да изкара пари“.
Албенко отговорил положително. Непознатият му казал, че трябва да отиде до Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги „достави“ до Велико Търново. След това го уведомил за адреса в  Първомай и му съобщил, че там живеела възрастна жена. Пред нея Методиев трябвало да се представи за служител от Здравната каса, който идва да вземе пари за спешна операция на внука й и да ги занесе на лекаря. Непознатият обяснил още, че в дома на баба Елена имало сейф и трябвало да намери начин да го отвори.
На 8 септември м.г. Методиев се отправил с БМВ към Първомай. През това време на стационарния телефон на баба Елена позвънило непознато лице. "Д-р Николов се обажда. Внукът ви катастрофира и се нуждае от спешна операция. Единият му крак го няма, а другият може да бъде спасен, но е нужна операция с пирони и скоби в гръбначния стълб, които струват 30 000 лева", заявил измамникът.
Възрастната жена едва не припаднала. В същия ден внукът й бил в Пловдив. Понечила да каже на "лекаря", че има само 500 лева налични. Той обаче бил непреклонен - операцията трябвало да започне веднага. Баба Елена настояла медикът да се обади на родителите на момчето, но мъжът отвърнал, че бащата в момента дава кръв. В това време жена взела слушалката и с разплакан глас казала: "Майко, много е зле, отива си! Каквото имаш, събирай!“.
Непознатият мъж предупредил бабата никъде да не ходи, да не затваря телефона и я уведомил, че ще изпрати служител от Здравната каса да вземе парите, които имала вкъщи.
Точно в това време пред дома й "кацнал" Албенко Методиев. Влязъл и като разбрал къде е металния сейф, поискал инструменти от възрастната жена, за да го отвори. Тя му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф. Обвиняемият не успял да отвори касата, взел 500 лева от възрастната жена, която тя му дала и си тръгнал. Малко след това се върнал, защото провел разговор с неустановено по делото лице, което наредило с парите, дадени му от бабата, да закупи други инструменти и да се върне и отвори сейфа.
Методиев купил ъглошлайф от Първомай, върнал се и направил малък отвор в металната каса. Проврял ръката си и започнал да вади  пари. Жената му казала да спре и да ги преброят, защото смятала, че ще стигнат за операцията.
"Това ще стане, когато отида в болницата", отсякъл "служителят" на Здравната каса. Прибрал парите в торби и си тръгнал. Предупредил възрастната да измете и измие всичко след него.
Малко по-късно по телефона се обадила истинската дъщеря на баба Елена и разбрала, че е майка й е измамена. Незабавно  бил подаден сигнал в полицията. Проведени били бързи оперативно-издирвателни мероприятия и е била установено самоличността на Методиев. Автомобилът му е бил забелязан от полицейски патрул да се движи в посока от Килифарево към Велико Търново.
В същия ден, 8 септември 2015 г., Борислав Димитров получил телефонно обаждане, че ще му бъде заплатена сумата от 500 евро срещу „услугата“ да отиде на посочено място и да вземе оттам пари. Те трябвало да бъдат оставени до билборд, близо до разклона за с. Добромирка, община Севлиево. Димитров тръгнал и малко преди полунощ  пристигнал до билборда. Започнал да търси парите в тревата и бил задържан от полицейските служители, заради което укривателството на парите е останало недовършено. При извършения оглед в бял полиетиленов плик, под билборда, са били открити – банкноти с различен номинал в евро и щатски долари.
По делото е установено, че общата стойност на имотната вреда е 575 760 лева, като 500 лева от тях са собственост на пострадалата Елена Атанасова. Останалата плячка – 278 000 евро и 18 000 щатски долара, са собственост на внука на баба Елена, който имал фирма в Пловдив.
Албенко се е признал за виновен, но Борислав - не. Единият е в ареста, а другият е пуснат под парична гаранция.

Къщата на баба Елена в Първомай, откъдето измамниците измъкнали крупната сума.
Къщата на баба Елена в Първомай, откъдето измамниците измъкнали крупната сума.