Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родриго Дутерте връща смъртното наказание, няма да се извини на папата, когото нарече “кучи син”.

Наричат го "Наказателят", защото с лека ръка посочва кой да живее и кой да умре. За едни е чудовище и диктатор, за други - качествен началник. Факт е обаче, че Родриго Дутерте е избран за президент на Филипините с голяма преднина. Новият държавник е трън в очите и на духовниците не само защото си позволи да нарече папата "кучи син". 71-годишният Родриго Дутерте е известен с радикални позиции и ежедневно предизвиква скандали с нецензурните си обиди. Въпреки това той събра на избори недостижима преднина от 6,1 млн. гласа и безмилостно победи опонентите си.

Дутерте, който е родом от остров Минданао, се включи в изборната борба доста късно. Кандидатурата му беше издигната два месеца след изтичането на определения от закона срок. Въпреки това той беше допуснат като кандидат и междувременно "разчисти" опонентите си.

71–годишният Дутерте спечели избирателите с острия си език и с предложения за бързо справяне с двете основни злини за филипинското общество — престъпността и бедността. По време на кампанията той обеща за 6 месеца да ликвидира корупцията и престъпността. Беше категоричен, че

ще убие десетки хиляди престъпници и ще сложи черта на човешките права

На преден план в кампанията му бе борбата с наркотрафика, като дори заяви, че е готов да убива, въпреки че ще го обвинят за палач.

Новият държавник става популярен като кмет на известния с престъпността си южен град Давао. По време на мандата си Родгриго предприе решителни удари срещу престъпността, което му спечели прякора "Наказателят".

Досегашният президент на Филипините Бениньо Акуино определя Дутерте като диктатор. Някои анализатори оприличиха дори кампанията му с тази, която води Доналд Тръмп в САЩ.

Новоизбраният президент на Филипините обеща да възстанови смъртното наказание.

"Това, което ще направя, е да призова Конгреса

да възстанови смъртното наказание чрез обесване", казва малко след победата си Дутерте.

Той коментира още, че ще даде на силите за сигурност заповед да "стрелят на месо" при операции срещу организираната престъпност или срещу престъпници, които оказват съпротива при арест.

Дутерте обяви, че ще започне "кървава война" срещу престъпността, като заплаши с масови екзекуции.

Всички знаят, че "Наказателят" не се шегува. Още по време на мандата му като кмет на Давао през 1980-те и 1990-те години неговите "ескадрони на смъртта" избиха над 1000 души. За тези убийства Дутерте заяви, че сам ще се помилва. А ако волята му на президент не се изпълнява, ще разпусне парламента и ще го замени с революционно правителство.

От години Родриго винаги е отразяван от местните медии. Те следят всичките му изяви с интерес, за да чуят острия му език. Новият държавник на Филипините често е хващан в авантюри. Той не се свени да признае,

че взема Виагра, и да сподели, че води активен полов живот,

макар и на тази възраст. За него жените са стока, а подигравателното му отношение към изнасилените жени му донесе много критики.

Преди време той предизвика грандиозен скандал и в световните медии със свой коментар за изнасилването и убийството през 1989 година на австралийска мисионерка.

"Бях гневен, че е изнасилена, това е едно на ръка. Но тя беше толкова красива, че си помислих, че е трябвало кметът да е бил пръв. Каква загуба", казва той за блудството, което се е случило в гр. Давао, на който той е кмет на няколко пъти от 1998 година насам.

Дутерте отказва да се извини за коментара си на посланиците от САЩ и Австралия, които са най-близките съюзници на Филипините, и им препоръчва "да си затворят устите" след критики относно шегата му. Тогава председателката на филипинската комисия по правата на човека и бивша министърка на правосъдието Лейла де Лима предупреди, че Дутерте е

“чудовище, което трябва да бъде спряно на всяка цена”

Папа Франциск пък беше обруган от Дутерте като "кучи син" заради това, че по време на посещението на папата в Манила през януари транспортът бил изцяло парализиран. Коментарът на Родриго ядоса църквата. Междувременно тя мобилизира широки слоеве от населението срещу Дутерте, но не успя да попречи достатъчно на предизборната му кампания. Дутерте от своя страна е категоричен, че няма да посети Ватикана и да се извини на папата за това, че го нарече "кучи син". Според него пътуването би било упражнение по двуличие.

Много експерти очакват въшнополитическият курс на страната да се отклони в опасна посока. Дутерте отправя националистически нападки по време на предизборната си кампания към дългогодишни съюзници като САЩ и Австралия. На критиката им президентският кандидат реагира безцеремонно:

"Скъсайте отношенията си с нас, щом не ви харесвам."

Смята се обаче, че Родриго ще се опита да спечели благоразположението на Китай. В момента отношенията са доста проблематични, като дори се стигна до конфронтации между двете страни покрай териториалните спорове в Южнокитайско море. Филипините подадоха жалба пред Международния трибунал по морско право и имат добри изгледи да спечелят процеса. Още преди да бъде избран, Дутерте е намекнал в свое изявление, че ще оттегли жалбата.

"Филипините имат един от най-високите икономически растежи в Югоизточна Азия, но големи части от населението въпреки това остават бедни. Политическата система на страната е много сложна и силно податлива на корупция. Някои спешно необходими решения често се блокират или протакат. Хората недоволстват и смятат, че е нужна силна ръка, за да се сложат най-после нещата в ред", така немски политолог обяснява избирането на Дутерте за президент.