Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: БиТиВи
Кадър: БиТиВи

В момента не виждам специален интерес или влечение към функцията на президент. Това каза Симеон Сакскобургготски - цар на българите в периода 1943–1946 година, министър-председател на България в 85-то правителство 2001–2005 година пред камерите на БиТиВи.

На въпрос как се чувства 20 години след завръщането си в България Симеон Сакскобургготски заяви: „Трудно е да се опише, дори и 20 години по-късно”. Във връзка с това как е получавал преди това информация за това какво се случва в България той обясни: „Получавахме много информация - чужда информация, от разни служби и от нашия печат. Човек си създава една представа или поне усеща”.

По отношение на това дали страни ли от политиката в България Сакскобургготски коментира, че това не е така. „Не обичам да се натрапвам, да се произнасям по всяко нещо, защото нямам призванието на всезнайко, да разказвам и описвам всичко, като нямам по-определен статут”. По думите м, това предизвиква затруднения или притеснения в дадени хора.

На въпрос би ли се върнал в активния политически живот Симеон Сакскобургготски обясни: „Ако Господ можеше да намали възрастта ми с 15 години, може би щях да се замисля”.

Във връзка с това възможно ли е да се кандидатира за президент той уточни: „Симеон II пое тежката задача като премиер, беше голямо предизвикателство”. „В момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция. Не е последната ми амбиция. В такъв момент трябва да се прецени внимателно, но фактически са ме учили да обединявам, а не да деля или да правя лични комбинации в моя полза”, поясни Симеон Сакскобургготски.