Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин
Владимир Путин

На започващата си в петък визита в Гърция Владимир Путин ще изкушава своите домакини с нов газопровод, който ще минава през България. Това разкрива в интервю за РИА Новости помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

“В момента върви работа по проекта за доставка на газ от Русия за Гърция и Италия през трети страни. Планира се газопроводът да мине по дъното на Черно море, а след това чрез една от крайбрежните страни - очевидно това е България”, разкрива Ушаков.

На 27 и 28 май Владимир Путин ще посети Гърция и Света гора. Преди визитата си кремълският лидер публикува редакционна статия във в. “Катимерини”, в която засяга и въпросите за диверсификация на доставките на енергоносители от Русия за Европа.

“От 2006 г. “Газпром” активно работи по проекта “Южен поток”. Неконструктивната позиция на Европейската комисия по проекта направи неговото изпълнение невъзможно. Въпреки че трябваше да спрем проекта, въпросът за южните транзитни коридори на нашите енергийни ресурси към страните от ЕС продължава да бъде на дневен ред”, отбелязва в статията Путин. Той припомня, че през февруари в Рим “Газпром”, италианската “Едисон” и гръцката ДЕПА подписаха меморандум за разбирателство за транспортиране на руски газ през дъното на Черно море и трети страни до Гърция и Италия.

В София пък премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете разговаряха за газовия хъб в четвъртък. “Разбрахте, че

той не е насочен срещу Русия”,

каза Бойко Борисов

и допълни, че всеки е добре дошъл, но при европейски правила. Борисов заяви, че руският президент Путин ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас, а той пък очаква Ципрас в София на 1 юни.

“Пред отношенията между Русия и Европа не съществуват неразрешими проблеми”, пише Владимир Путин в статията за “Катимерини”. Русия изхожда от необходимостта да установи диалог в духа на равенство и партньорство с ЕС по широк спектър въпроси - от либерализиране на визовия режим до формиране на енергиен съюз. Все още обаче не виждаме у нашите европейски партньори готовност да тръгнат по този път, посочва руският президент.

Путин предлага и да се създаде зона за сътрудничество в областта на икономиката и хуманитарните работи от Атлантика до Тихия океан, която да бъде изградена на базата на “равноправна и неделима сигурност”. Русия има интерес да придобие жп активи в Гърция и редица обекти в пристанището на Солун, допълва президентът.