Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Австралийката доктор Мария Стридом университетски преподавател и веган предприема не лекото пътуване за изкачване на Еверест, за да докаже, че хората, които не ядат месо не са слаби, пише "Дейли мейл".

Няколко седмици преди катеренето тя разказва как със съпруга й са искали да се разсее убеждението, че веганите са "слаби" или "недохранени". "Изглежда, че има заблудени хора, които мислят така.

Чрез катеренето на високо, искаме да докажем, че вегетарианците могат да направят много повече," тя каза в интервю за университета, където тя работи. За жалост планът ѝ не само се проваля, но и завършва трагично.

Малко след като напуска Лагер 4, който е най-високата точка преди самото изкачване на планинския гигант, Стридом се почувствала зле и се наложило да се върне обратно. Останалите от нейната група обаче продължили.

Жената прекарала вечерта в лагера, но на сутринта починала от липса на кислород, или както се нарича височинна болест. Съпругът ѝ е върнат в базовия лагер. Все още не е ясно, кога нейното тяло ще бъде върнато в родината ѝ.

Стридом е поредната жертва на Еверест. Всяка година десетки хора намират смъртта си в опит да изкачат планинския гигант.

Превод Блиц