Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗЛОВЕЩО: 19-годишната Осеан се хвърли под мотрисата на метрото на станция в покрайнините на Париж.  СНИМКА:РОЙТЕРС
ЗЛОВЕЩО: 19-годишната Осеан се хвърли под мотрисата на метрото на станция в покрайнините на Париж. СНИМКА:РОЙТЕРС

“Аз ще те преследвам ден и нощ, след като умра”, казва момиче, което излъчи онлайн как се хвърля под

Франция бе потресена от първото самоубийство в социалните мрежи. 19-годишната французойка Осеан обвинява своя бивш приятел в изнасилване и се хвърля под градската мотриса в околностите на Париж.

Изповедта й пред камерата, както и цялата драма, станала в южното предградие на Париж “Игли”, е излъчена в реално време с помощта на мобилното приложение перископ - услуга за видеоизлъчване в социалната мрежа туитър. Телефонът й продължава да работи и снима под влака.
На местопроизшествието пристигат пожарникари и полицаи, които потресени прибират работещия смартфон на момичето, съобщава www.bfmtv.com. Кадрите, на които се вижда същинското самоубийство на Осеан, са свалени от перископ, но част от видеозаписа, който предшества действията й, вече е споделен и може да бъде намерен в ютюб.
Гледали са го над 420 000 души.
На видеозаписа, който
се излъчва пряко в ефир,
се вижда младо, симпатично момиче с дълги черни коси и пиърсинг на бузите.
Осеан, родена през 1997 г., започва подготовката за самоубийството си от любов няколко часа преди драмата. Изпраща есемес до свой близък, за да го уведоми за намеренията си. След това съобщава на последователите си в перископ с видеозапис, който се излъчва пряко.
Момичето седи на червен диван в апартамента си и обяснява на зрителите защо иска да се самоубие. Споделя, че е на 19 години и работи на непълен работен ден в дом за възрастни хора.
Родителите й живеели недалеч. Осеан говори за огорчението си от любовта, както и че е била изнасилена от бившия си приятел. Дори казва името и фамилията на нападателя си.
“Защо казваш, че ме обичаш, ти дори не ме познаваш? - пита момичето, като гледа в камерата. - Аз живея сама, но не съм търсила това. Настина.”
Около 1000 нейни последователи в перископ наблюдават филма и й пишат. Тя спори с тях и отговаря на съобщенията им в мрежата дълго време или пък мълчи, като прегръща котката си. Изглежда напълно спокойна, сякаш отива на отдавна мечтано място. Понякога дори се усмихва. “Защо ме питате коя съм? – казва с лек кикот. – Аз съм никоя.”
В един момент престава да отговаря и преглежда, пушейки, съобщенията, които получава в Перископ . Твърди, че не цели да вдига шум, а да накара хората да реагират: “Ако не извършиш провокация, хората няма да те разберат." След това предупреждава пред камерата, че видеото
ще бъде шокиращо
за непълнолетните
“Онези, които са непълнолетни, трябва да напуснат.” Накрая на видеото се появява черен екран, а глас зад кадър съобщава: “Ще те преследвам ден и нощ, след като умра.”
Някои от познатите й в мрежата разбират, че ще се случи нещо лошо. Един от потребителите на перископ звъни в полицията. Други разпознават мястото, където е направен последният кадър с участието на Осеан до жп линия, и тръгват бързо към станцията “Игли”. Но когато стигат там е късно и не може да се направи нищо. Тя вече се е хвърлила под минаващ влак.
Съобщенията от последователите на Осеан в социалната мрежа започват, след като тя включва камерата, и завършват, когато телефонът й е под влака.
Прокуратурата в Иври сюр Сен даде ход на наказателно дело – следователи ще изясняват обстоятелствата и причините за самоубийството - ще проучват записа от мобилния й телефон, както и мястото, където е извършено самоубийството в ефир. “След като излязат резултатите от проучването на мобилния телефон и фактите от приложението перископ, разследващите ще започнат да търсят мотива зад този акт и ще се прецени необходимостта от по-голямо разследване”, се казва в съобщение на офиса на прокуратурата.

Какви съобщения е пуснало момичето до свои близки преди самоубийството, четете в печатното издание на в. "168 часа"