Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-успелият български футболист за всички времена Христо Стоичков скоро няма да има паметник! Това признава авторът на проекта, скулпторът Костадин Ненов пред в. „България Днес“.

Идеята е на фен клуба на ЦСКА в Козлодуй и бе лансирана в началото на годината, когато Камата обяви, че ще прави бенефиса "50 години №8" на 20 май. Проектът предвиждаше двуметровата фигура на носителя на „Златна топка“ за 1994 година да бъде поставен в градинката с фонтана пред стадион "Българска армия" и да бъде открит часове преди шоуто за половинвековния юбилей на бившия голаджия. Пред статуята трябваше да се снима и самият Диего Марадона, както и другите гости, очаквани за спектакъла в петък.

Уви, замисъла пропадна. Засега всичко около бронзовата фигура на родения в пловдивското село Ясно поле Модерен ляв остават в сферата на добрите намерения.

" Досега са събрани едва 1/4 от необходимите 16 000 лева", призна скулпторът Костадин Ненов. Самият той преди малко повече от месец показа проекта си на "Българска армия" и обеща, че ако всичко е наред, той ще изработи статуята в определения срок.

"Не е въпросът само в парите обаче - обяснява творецът. - Да, трябват средства за материали, които не са малко, а събраните до момента не стигат дори за това. Бих се съгласил да изчакам с хонорара си, все пак става дума да Стоичков, но има и други разходи."

Според Ненов другият главен проблем е в това, че никой не се е постарал да ускори процедурите по получаване на разрешение от Столичната община за поставянето на металната фигура.

Спор сред министрите дали приносът му в културата е по-голям от този за спорта пък предизвика предложението за награждаването на друг именит наш спортист – Нешка Робева.. Това става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета във вторник.

Бившата треньорка на националния отбор по художествена гимнастика е номинирана да получи. орден “Стара планина - първа степен” .

Робева е избрана за държавната награда заради изключително големите ѝ заслуги в културата и изкуството. Мотивът е популяризирането на българския и балканския фолклор чрез създадената от нея трупа “Нешанъл арт”. На заседанието министърът на културата Вежди Рашидов обяснява, че предложението е от инициативен комитет.

Спортният министър Красен Кралев казва, че най-високият знак за отличаване на спортисти и треньори е Венецът на победителя. Намесва се и вицепремиерът Румяна Бъчварова: “С цялото ми уважение към заслугите на г-жа Робева към спорта, нейните безспорни успехи там, мисля, че приносът ѝ към културата не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито се предлагат за орден “Св. св. Кирил и Методий”. Затова може би е по-добре да бъде наградена за заслугите ѝ в спорта.”

Заради спора за първи път министрите гласуват и все пак решават да предложат на президента Росен Плевнелиев да удостои Робева с ордена. Разликата е само от един глас - 7 министри с премиера Бойко Борисов са “за”, а 6-има - “против”. За ордена на Робева гласуват освен Борисов, министрите Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева и Ивайло Московски. Против са: Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева и Екатерина Захариева.

Правителството реши още по случай 24 май да предложи за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен актьорът Камен Донев, актрисата Петя Силянова, актьорът и режисьор Мариус Куркински, режисьорът Теди Москов, режисьорът Иглика Трифонова, писателите Георги Господинов, Христо Бойчев и Деян Енев, художниците Станислав Памукчиев и Свилен Блажев, скулпторът проф. Божидар Козарев, проф. Милко Божков – живописец и график, цигуларят Васко Василев и оперната певица Соня Йончева