Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марк Зукърбърг, Роман Абрамович, Бил Гейтс, Доналд Тръмп си почиват далеч от суетата, понякога с коне.

Руското списание “Форбс" направи своеобразна класация на 12-те най-комфортни и уютни вили на милиардерите. Ваканционните имоти не принадлежат на първите по богатство в света и не всички вили струват над 100 млн. долара.

И все пак те са особено привлекателни и изглеждат недосегаеми. В тях милиардерите си почиват и обсъждат бъдещите си планове далеч от суетата и големите дела.

1. Конноспортният комплекс на Бил Гейтс

Състояние: $75 млрд.

№1 в списъка на “Форбс"

Макар че Бил Гейтс живее в имението си за $120,5 млн. в Медина, щата Вашингтон, той е собственик и на ранчо, в което може да си почине напълно... с конете. През 2014 г. създателят на Майкрософт купува за $18 млн. ранчо с конеферма в Санта Фе, Ню Мексико, от гуруто на диетите за отслабване Джени Крейг, за да построи конно-спортен комплекс.

В конефермата са се отглеждали чистокръвни коне, но тя е затворена през 2013 г. Джени Крейг иска да продаде имота на нов собственик, който да продължи развъждането на коне. Тя намира идеалния купувач в лицето на Гейтс, тъй като дъщеря му Дженифър е запалена по конния спорт. Ранчото “Пасеана" е с площ от 0,9 км. и се намира на 20 минути път с езда на север от Сан Диего. В имота има пет конюшни със 141 отделения, къща за ветеринарен доктор и хиподрум от над 5 км, а също вила за гости, офис и маслинова градина.

2. Домът на брега на океана на Марк Зукърбърг

Състояние: $44,6 млрд.

№6 в списъка на “Форбс"

През 2014 г. създателят на фейсбук купува над 300 хектара земя, които включват плантация ($66 млн.) и плаж ($34 млн.) на хавайския остров Кауаи. На мястото на някогашната захарна плантация сега има ферма за органични продукти, а на плажа с белоснежен пясък Зукърбърг не е единственият собственик - 10,8% от него за $6 млн. принадлежи на мениджъра на компанията “Meйландж Интернешънъл" на Хари Стюърт, който отказва да продаде дела си на милиардера.

Плажът е разделен условно на пет участъка и е достатъчно голям, за да се построи на него курорт, но Зукърбърг предпочита уединението. Плановете му за имота не са кой знае колко големи и предвиждат да се построи дом за семейството му и къща за гости. Три къщи около имота на Зукърбърг си е купил неговият финансист.

3. Резиденцията на Майкъл Блумбърг

Състояние: $40 млрд.

№8 в списъка на “Форбс"

Бившият кмет на Ню Йорк, медиен магнат и филантроп Майкъл Блумбърг е собственик на историческо имение в Лондон, принадлежало на писателката от ХIХ в. Мери Ан Евънс, по-известна с псевдонима си Джордж Елиът. Резиденцията е в стил барок и с градина от кипариси. Освен седем спални в имението има и няколко зали със сводове, украсени с фрески на живописеца сър Джеймс Торнхил, който е рисувал стенописите на вътрешния купол на църквата “Свети Павел". Имението за $26 млн. не е първата покупка в Лондон на създателя на агенция Блумбърг. Той владее в английската столица няколко имота, сред които къща с четири спални и три вани на площад “Кадоган скуер", известен от романа на Агата Кристи “Трагедия в три действия".

Блумбърг, който по време на 10-годишното си управление на Ню Йорк заработваше по 1 млн. долара само от заплата всяка година, владее 12-15 имота по цял свят. Сред тях са имение и съседна вила за над 8 млн. долара в Уестчестър, окръг Ню Йорк, със собствен конен двор и хиподрум, лятна вила с къща в Хамптънс - Меката на Лонг Айлънд, етаж от луксозна къща в ски курорта Вейл, Колорадо, още един дом в предградие на Уелингтън, Флорида, прекрасно място за любители на коне, където дъщеря му Джорджина тренира по цели дни, както и имот на Бермудите.

4. Къщата на Ерик Шмит в Санта Барбара

Състояние: $10,2 млрд.

№100 в списъка на “Форбс"

Председателят на Съвета на директорите на корпорацията Alphabet Inc. и бивш главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмит придобива луксозната си вила в Санта Барбара, Калифорния, за $20 млн. от известната тв водеща Елън деДженерес. Имотът е върху площ от 1,6 хектара и включва дом с четири спални, алеи с фонтани, градини с цветя и плодни дървета.

Дизайнът на сградата от 1926 г. е в испански стил, дело на американския архитект и художник Джордж Вашингтон Смит. В този имот е било официалното сватбено тържество на Крис Хъмфрис и Ким Кардашян. През 2014 г. Ерик Шмит купува и аристократичната къща на вдовицата на актьора Грегъри Пек, разположена в съседство с къщите на редица холивудски знаменитости в Лос Анджелис. Имотът е с къща на два етажа, с кухня за готвач и помещения за прислужници, с кабинет, четири спални, вани и гардеробни, както и просторна градина и басеин.

5. Карибското убежище на Роман Абрамович

Състояние: $7,6 млрд.

№151 в списъка на “Форбс"

През 2009 г. руският олигарх Роман Абрамович плаща около $90 млн. за покупка на земя на карибския остров Сейнт Бартс, някога принадлежала на внука на Рокфелер - Дейвид Рокфелер.

Имението е с обща площ от 28.33 хектара и струва 61,2 млн. евро, ценови рекорд за Карибите. 

В луксозния имот влизат частен плаж с четири бунгала за гости и основна, уютна жилищна сграда с веранда, спалня с дизайн на океан и гостна. В имота има също така развлекателен комплекс и басейн с внушителни размери, бар, площадка за барбекю и лятна кухня, кино на открито, павилиони за танци и два тенис корта. Руският предприемач посреща всяка Нова година на луксозната си яхта Eclipse в имота на острова. През 2015 г. тук дойдоха 400 ВИП персони от цял свят, сред които и внучката на кралица Елизабет II - 28-годишната принцеса Беатрис. Собственикът на футболния клуб “Челси" има също и вила на Лазурния бряг, две вили в Аспен (на обща стойност $29,2 млн.); недвижими имоти в Лондонския квартал “Найтсбридж", където обедини осем жилища в един голям дом, луксозно имение за $140 млн. на Сардиния, както и пететажна луксозна сграда в Ню Йорк, за преустрояването на която все още не е получил разрешение.

6. Имотите на Кенет Грифин във Флорида

Състояние: $7,5 млрд.

№157 в списъка на “Форбс"

Основателят и изпълнителен директор на хедж-фонда Citadel LLC Кенет Грифин си купува два луксозни имота с визия на гигантски няколкоетажни кораби и океански дизайн в Маями миналата есен. Той обаче не е живял дълго там - имението и апартаментите са обявени за продажба с цени за $55 млн. и $18 млн.

7. Жилището на Лари Елисън в Малибу

Състояние: $43,6 млрд.

№7 в списъка на “Форбс"

Съоснователят на “Оракъл" притежава луксозна къща с плаж в Малибу от 2012 г. Тя е по проект на известния архитект Майкъл Грейвс, а неин бивш собственик е Тери Семел, холивудски ветеран от Уорнър брос. и бивш председател на Съвета на директорите на Yahoo. Той продава дома си на Елисън за $36,94 млн. В луксозния имот има 9 спални и стаи с вани, частен плаж и двуетажна къща с веранда за гости, бар, столова на открито и басейн. Година преди тази покупка Елисън придобива за $42,9 млн. ранчо, известно като Porcupine Creek, в което има дом с 16 спални, къща за пазач и голф корт. Той също така притежава и резиденция в японски стил в Калифорния за $200 млн., в която има чайна, баня, езеро с шарани и изкуствено езеро.

8. Тропическият дом на Майкъл Дел

Състояние: $19,8 млрд.

№35 в списъка на “Форбс"

Основателят и мениджър на компанията Dell обединява три участъка на Хаваите, за да си построи резиденцията “Рептър". Едноетажната сграда върху площ от 1,7 кв. км с 23 стаи, в това число седем спални и вани, днес се оценява за 64,7 млн. долара. Освен хавайския си луксозен имот Дел притежава и четириетажна резиденция в неокласически стил на Антилите.

Кои други милиардери притежават разкошни вили, четете в печатното издание на в. "168 часа"