Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследването е категорично, че мотиви за елиминирането на бизнесмена са имали хора от най-близкото му обкръжение.

Две години след показния разстрел в столицата на Борислав Манджуков след безкрайни лутания между истини и митове за екзекуцията му има няколко сигурни факта. Варненският бизнесмен е екзекутиран с “Люгер” от началото на миналия век. С такова оръжие е елиминиран 9 г. по-рано Антон Милтенов, известен с прозвището Клюна.

Според близки до разследването, което тече трета година, интерес от смъртта на Манджуков и пряка връзка с нея са имали преди всичко хора от най-близкото му обкръжение. До тях не се е стигнало до момента заради недопустими нарушения при проведените досега полицейско-прокурорски мероприятия.

Но са категорични, че всичко е за пари!

Митовете за Манджуков тръгват още приживе. Твърди се, че той е бил един от малкото хора, които са можели да предоставят заем в шестцифрена сума в рамките на няколко часа. Боби става известен в морската столица с верига от чейндж бюра, а после и с оборотните си заведения “Булгари”, “Екзит” и “Версай", част от които пренася и в столицата.

През 2003 г. неизвестни отвличат бременната в четвъртия месец приятелка на Манджуков – Галя. Въпреки че похитителите така и не получават искания откуп от половин милион долара, освобождават Галя. Първото, което Боби прави след това, е да предложи брак на приятелката си. Двамата имат едно момиче.

През 2012 г. Манджуков е един от задържаните по полицейската операция “Цигарджии”, за които се твърди, че са контрабандирали акцизни стоки и са нанесли щети на държавния бюджет за 8 млн. лв. Скоро след ареста той и трима други обвиняеми са освободени под парична гаранция. МВР твърди официално, че Манджуков е с криминалистическа регистрация за множество икономически престъпления, от което в годините за нито едно не се намират достатъчно доказателства, че да се стигне до съд.

Мистерия в последните минути на Манджуков

Манджуков живее в столицата в комплекс “Бокар”, а кооперацията е в непосредствена близост до бул. “България” и едноименния мол.

На 24 март 2014 г. около 19 ч той се прибира със служебната си кола, която има шофьор. Вали дъжд. Манджуков, който е красавец и суетен, изключителен педант към външния си вид, използващ автомобил до последната възможност, нарушава всичките си правила.

Вместо да слезе пред входа, в който е апартаментът му, и въпреки че има свободно място за спиране, шофьорът му го оставя в най-далечния край на жилищната кооперация и отпрашва. Под дъжда Боби притичва и установява, че вратата е заключена, а портиерът липсва.

Докато набира кода, за да

я отвори, неизвестен го доближава в гръб и от упор изстрелва 2 куршума Манджуков се свлича и минути по-късно го намира жената, която помага за втората му дъщеря. Заварва надвесени над него мъж и жена. Непознатият й казва: “Не го пипайте! Аз съм лекар! Мъртъв е!” и двамата отминават.

На мястото пристига полиция, огражда периметъра на местопроизшествието, затваряйки изцяло предния вход на кооперацията, който е подстъп и към офисите на първите етажи. И оставя живеещите в сградата да ползват само задния вход.

Огледът - като начин

да не се разкрие убиец

Разкриването на всяко убийство е плод главно на огледа на местопрестъплението. И отчасти от проведените след това оперативно-издирвателни мероприятия. Тази елементарна максима е напълно непозната за пристигналите на място криминалисти. На огледа присъстват съдружникът му и шофьорът, който малко преди това е оставил шефа си на средата на улицата и е заминал. Незнайно защо в оградения периметър на местопрестъплението е допуснат съдружникът му.

Той нарушава безвъзвратно чистотата на местопрестъплението, привнасяйки свои следи, мирис, биологичен материал и т.н. Уникално, но четири часа след началото на огледа именно съдружникът на жертвата намира двете гилзи от пистолета, с който Манджуков е убит. В непосредствена близост до мястото, на което последно жертвата е стоял прав и жив.

Самото място е пред кооперация, пред която по това време на денонощието е пълно с хора. Не само заради непосредствената близост до бул. „България” и едноименния мол. В една от залите на сградата по онова време тренират участниците в риалити формата „Денсинг старс”. Въпреки това свидетели не са открити.

Дори мъжът, представил се за доктор и установил смъртта на Манджуков, и жената с него изчезват завинаги. Дали те случайно са минавали оттам и защо не са изчакали полицията като всеки средноинтелигентен човек, или са имали задача да „проверят” резултата от мократа поръчка, са въпроси без отговор повече от 2 г.

Тотален малшанс

Манджуков е застрелян от упор с 2 куршума от “Люгер”. Според разследващите – пистолет, произвеждан от 1910 до 1940 г. Стрелецът му категорично е бил по-нисък от 185-те сантиметра ръст на жертвата. Самите изстрели са проникнали в тялото на нивото по средата на гърба, а проектилите са се движили под наклон нагоре. Нито един от двата не е бил смъртоносен. Първият проектил излиза през плешката на бизнесмена, без да засегне жизненоважен орган или кръвоносен съд. За лош късмет вторият се удря в кост на Боби и при рикошета се връща и поразява сърцето му.

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".