Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вичай Шривадханапрабха - човек с невъзможно име, тънък бизнес нюх и непреодолимо влечение към хазарта. 56-годишният тайландски милиардер отпразнува титлата на своя "Лестър" в казино, а вечерта му край игралната маса завърши с печалба в размер на 2,5 млн. паунда.

Както се очаква, възходът му е обвит в мистерия. Империята му започва през 1989 г. от скромен безмитен магазин в центъра на Банкок. Днес състоянието му се оценява на 1,9 млрд. паунда, а компанията му King Power е сред най-могъщите в страната.

Когато през 2010 г. богаташът брои 39 млн. паунда за акциите на "Лестър", това изглеждаше като най-хазартния от всичките му ходове. Експертите му се чудеха на акъла и твърдяха, че е хвърлил парите си на вятъра. Шест години по-късно цената на клуба скочи почти 12 пъти до 436 млн. паунда. Инвестиция, която определено си струваше - и във финансов, и в емоционален план.

Само през следващия сезон "лисиците" ще приберат между 150 и 300 млн. паунда. Въпреки всичко големите букмейкърски къщи са на мнение, че по това време догодина е по-вероятно тимът да е изпаднал от Висшата лига, отколкото да е дублирал успеха си.

Но ако преди началото на настоящата кампания коефициентът за титла бе 5000-1 (възможността сър Алекс Фъргюсън да спечели "Денсинг старс" бе оценена с 1000-1, а на Ким Кардашиян да стане президент на САЩ - с 2000-1), сега залози се приемат при 33-1. "Лестър" обаче е едва седми сред претендентите за трофея след "Манчестър Сити", "Челси", "Ливърпул", "Арсенал", "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм". Коефициентът за триумф в Шампионската лига е 67-1. Букмейкърите ще изплатят печалби в общ размер на 24 млн. паунда след сензационния развой на битката на Острова.

Дори и при пълен провал "Лестър" ще генерира поне 155 млн. паунда. По-голямата част от сумата ще дойде от новия договор за телевизионните права - ръст със 70% до изумителните 5,3 млн. паунда за три години. Ако тимът се закотви в златната среда, приходите ще скочат до 180 млн. паунда. Сделката предвижда бонус от 1,2 млн. паунда за всяка позиция нагоре в класирането. А при ново зрелищно представяне и пробив в Шампионската лига парите ще подгонят 300 млн. паунда.

Тук вече се калкулират и допълнителните средства от огромния зрителски интерес и продажбата на билети. Без никакво съмнение "Лестър" е истински отличник предвид съотношението цена/качество. Съставът е сглобен за скромните 21 млн. паунда, а бюджетът е 57 млн. паунда. Сумата изглежда внушителна за българските стандарти например, но е съвсем нормална за отбори от порядъка на "Суонзи", "Уотфорд", "Уест Бромич Албиън", "Борнемут" и така нататък. За сравнение – "Юнайтед" и "Сити" похарчиха по 400 млн. паунда за далеч по-невзрачните си представяния. Ако парите определяха всичко в любимата игра, "лисиците" трябваше да завършат на 17-а позиция в крайното подреждане.

Самите футболисти вдигнаха цената си на трансферния пазар между два и четири пъти спрямо миналото лято. Крилото Рияд Марез (привлечен срещу 450 хил. паунда от "Льо Авър" през януари 2015 г.) например скочи от 7 на 25 млн. паунда. А Джейми Варди - от 4,5 на 12 млн. паунда. Голмайсторът, който преди време бе изтръгнат от аматьорския футбол срещу 1 млн. паунда, всъщност може да бъде продаден и за 25 млн. паунда. Според английските медии именно такава оферта е пристигнала от "Уест Хем".

През миналото лято мениджърът Клаудио Раниери похарчи 18 млн. паунда за играчи като Оказаки, Канте и Роберт Хут. И тримата напълно оправдаха доверието, всеки от тях изигра над 30 мача и даде решителен принос за златните медали.

Иначе Раниери се надява да задържи основните фигури, но не и на всяка цена. "За тях ще е по-добре да останат, да усетят вкуса на Шампионската лига и да покачат още повече стойността си. След това ще могат да отидат където пожелаят", категоричен е италианският специалист, чиято премия възлиза на 36,4 млн. паунда. Той няма да се възползва от опцията да привлече звездни имена, тъй като не желае да разбие приключенския дух в съблекалнята.

И макар че до края на Висшата лига остава още един кръг, в "Лестър" вече е време за купон. Собственикът обеща специален подарък на всеки от шампионите - чисто нов електрически автомобил "Мерцедес" B-Class Electric Drive. Базовият модел е с цена около 40 000 евро. Предстои да бъде консумирана още една паметна награда - едноседмично пътешествие до столицата на хазарта Лас Вегас. Разбира се, щедрият г-н Шривадханапрабха поема всички разноски и със сигурност сам ще поведе отбора на тур из казината.