Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световни медии отказали данните

Джон Доу проговори. Това е псевдонимът, с който журналистите от “Зюддойче цайтунг” и Международния консорциум на разследващите журналисти наричат своя източник, от който преди малко повече от година започна глобалното международно разследване Panama Papers.

Вчера журналистът Бастиан Обермайер от “Зюддойче цайтунг” сподели с медийните партньори на разследването по света изявлението, което е получил от източника. "24 часа" е единственият медиен партньор от България. Днес го публикуват всички партньори.

“Не работя и никога не съм работил за правителствени и разузнавателни агенции. Решението ми да споделя документите със “Зюддойче цайтунг” и Международния консорциум на разследващите журналисти е само и единствено мое и няма никаква политическа цел”, казва източникът. Споделянето било резултат от интереса му по темата, а и от притежаването на необходимите знания, за да разбере съдържанието на документите и несправедливостите, които описвали. Според него, ако правоприлагащите органи се заровят в документите, от това могат да излязат хиляди процеси.

“Международният консорциум на разследващите журналисти и неговите медийни партньори правилно посочиха, че няма да предоставят документите на правоприлагащи органи. Аз, обаче, съм готов да си сътрудничи с правоприлагането до степен, до която съм в състояние”, разкрива източникът.

Той изразява мнение, че хора като него се нуждаят от имунитет. Според него всички корпоративни регистри по света трябва да бъдат свободно достъпни заедно с детайлни данни за собствениците. Той посочва като пример особено регистрите в САЩ, Великобритания и страните от ЕС.

“Въпросът най-накрая е на масата”, казва източникът по повод дългите години, в които изпълнителна, законодателна и съдебна власт по цял не са успели да спрат метастазите, с които данъчните убежища са превзели света. Според него безнадеждно изостаналите и неефективни съдилища са се провалили. Провалили са се и част от медиите. Когато предложил данните от Panama Papers на няколко големи медии, редакторите предпочели да не се занимават с това. “Тъжната истина е, че сред най-известните и способни медийни организации в света нямаше нито една, която се заинтересува от историята”, казва източникът. Дори Wikileaks не отговорил на сигналите му.

Според него това е резултат от пълна ерозия на етични стандарти. Източникът изразява мнение, че не се иска много, за да започне промяната и че следващата революция ще бъде дигитализирана. “А може би тя вече е започнала”, заключава той, очевидно имайки предвид, че данните, които даде - близо 12 млн. документи в електронен формат, предизвикаха буря в цял свят след публикуването на т. нар. Panama Papers.