Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Историята ни е богата на примери как народ и армия заедно отстояват правото на самоопределение и самостоятелно съществуване на българската държава."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си пред парада за Деня на храбростта и на Българската армия. На площад "Княз Александър Първи" са премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Цецка Цачева, министри, висши военни, депутати, ветерани и гости.

Държавният глава изброи хилядите подвизи на българските войници, опазили знамената си. Народът пази спомена за своите смели и храбри чеда, каза той.

Заветът на сънародниците ни е в твърдата вяра и непоклатимя дух, в силната воля и осъзната дълг, в чистата любов към Отечеството, каза Плевнелиев.

Сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и причините, довели до тежки конфликти в миналото. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, каза още държавният глава. И допълни, че има региони, където държавността и институциите са подринати.

Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, да даде път на дипломацията, а не на оръжието. Смисълът на политиката не е да бута граници, а да ги опазва, допълни Плевнелиев.

И допълни, че политиците трябва да бъдат патриоти, които обичат родината си, а не криворазбрани националисти, които мразят и ограничават правата на различните.

МС и НС трябва да продължат да подкрепят усилията на Министерството на отбраната до пълното изпълнение на плана на развитие, като се отдели необходимия ресурс за това, призова държавният глава.

На фона на огромния брой кризи около нас България пази границите си и отстоява правата си. И получава признанието на партньорите си. Страната е надежден и предвидим партньор на международната сцена, допълни Плевнелиев.