Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският премиер Ахмет Давутоглу се отказва от лидерския пост в партията и държавата след разрив с президента Ердоган. Той няма да се кандидатира за нов мандат като председател на управляващата Партия на справедливостта в Турция, съобщи АФП. Това означава, че Давутоглу вече няма да бъде и министър-председател, защото съгласно правилата председателят на партията съвместява поста с този на премиер.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието ще проведе извънреден конгрес на 22 май, на който ще определи новия си лидер. Това бе решено на среща днес, приключила около обяд. Очаква се по-късно Давутоглу да даде пресконференция, съобщи в. "Хюриет".

Новината идва след вчерашната среща между президента Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу, посочва вестникът. Тя е преминала в остър тон. Разговорите в президентския дворец в Анкара продължили над час и половина.
Знаци за конфликт между лидерите на Турция се появиха още миналата седмица, когато ръководството на Партията на справедливостта иззе функциите на Давутоглу като лидер на местните структури.

"Важно е да не забравяш как си стигнал дотук и какво трябва да правиш", каза в сряда Ердоган. Давутоглу обяви на свой ред, че е готов да напусне всеки пост, но не и да навреди на партията си.

Като причина за оттеглянето от премиерския пост на Давутоглу се посочва борбата за власт с Ердоган. Държавният глава иска да въведе президентска власт в Турция вместо сегашната парламентарна система, а това ще остави премиера извън играта, твърдят експерти.

Според някои спекулации оставката на Давутоглу е обвързана със сделката за бежанците с ЕС и отпадането на визите за турците за шенгенската зона.

Не се очаква провеждане на избори в Турция след избирането на нов лидер на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Кабинетът ще продължи "уверено" да управлява до изтичането на мандата през 2019 г., заяви Джемил Ертем, съветник на Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Турция и турската икономика ще се стабилизират още повече, когато новият премиер заеме поста и си сътрудничи с президента Ердоган, добави Ертем.