Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Самурайските криминални истории на Окамото Кидо са удоволствие за всеки, който обича източните мистерии и заплетените истории.

Кидо е класически японски писател и драматург, смятан за родоначалник на криминалния жанр в Страната на изгряващото слънце. Героят му Ханшичи е един истински японски Шерлок Холмс – с нестандартни подходи, добър психолог, смел и изключително умен.

Той наистина напомня на Холмс. Самият писател не крие, че се възхищава на Артър Конан Дойл, но всъщност не го копира, а му отдава чест по изтънчен и всъщност много източен начин.

Защото освен криминални истории Окамото Кидо дарява любопитството ни със задълбочен поглед върху живота в Япония в средата на XIX век. В хода на заплетените сюжети авторът насища разказите с информация за традиции, вярвания, обичаи, празници, география и исторически събития.

В самурайските приключения са замесват търговци на риба, куртизанки, будистки свещеници, акробати, учители по музика и майстори на мечове. Но съобразителният детектив трябва да се справи дори с призраци, духове и чудовища. Реалното винаги се преплита със суеверията и страховете, но Ханшичи не се страхува да стигне до дъното и на най-заплетената история, за да намери истината.

Японският Шерлок Холмс е уникален с подхода си – за него справедливостта винаги е най-важна, дори и това да означава да не предаде престъпника в ръцете на властите, а да го остави да си направи сепуку. Благодарение на детектива читателят се докосва до източната мъдрост, според която невинаги праволинейният подход е най-правилният и понякога е най-добре просто да се оставим на хода на времето.