Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наследниците на Борис Вапцаров нахлуха в музея на чичо си, извеждат ги с белезници, разпространиха новината медиите преди броени дни.

Скандалът между тях и общината е от години. Но чак сега излиза наяве, че семейството на Никола Борисов Вапцаров заедно с жена си Светла и със синовете си Никола и Борис дължат 165 486 лв. на общината за неплатени данъци от 2008 г. Дадени са на съдия изпълнител. Това заяви пред "168 часа" кметът Георги Икономов. Досега се смяташе, че не са платили 26 хиляди лева,

но се оказва, че щетите

са много повече

Наследниците плащат данък от 2003 г. за определената им с решение на съда собственост върху част от къщата-музей по 150 лв. на година.

Общината през 1982 г. преотстъпва право на строеж на Майя и Никола Вапцарови, върху който си построяват хотел „Шато Вапцаров”. През 2003 г. го купуват за 2467 лв.

Отношението на гражданите на Банско е негативно към тези родственици, които не престават с исканията си. Търсят подкрепата на общината да не бъдат допуснати във владение. Изцяло подкрепям гражданите. А с претендиращите наследници ще говоря, когато приключат делата.

Светла Барякова, директор на Музеен комплекс, Банско разказва: "Никола Борисов Вапцаров, следван от жена си Светла и двамата им сина Никола и Борис влязоха в музея, седнаха на двора и извадиха да играят шах. Малко след 18 ч. ги поканих да напуснат, защото работното време свършва и пускаме СОТ-а. Всички в един глас заявиха, че къщата е тяхна и ще стоят в нея колкото си искат. Предложиха ми да сключим договор за наем за 1 лев и да започнем заедно да събираме таксите от билетите."

При тази провокация Барякова отива при дежурния в общината. Той звъни в участъка, пристигат двама полицаи и криминалист, като след два часа разговори чак след 20 часа всички Вапцарови са конвоирани до полицейския участък, двамата синове са закопчани с белезници. Писмени свидетелства дават и музейните работници. Малко след полунощ Вапцарови са освободени.

"Ще заведем дело срещу държавата за неправомерен арест на синовете ни, ще се жалваме в Хелзинския комитет - закани се пред журналисти таткото Никола Борисов Вапцаров. - От години се опитваме да влезем в диалог с община Банско, за да намерим формулата за съвместно и модерно управление на къщата музей, но не срещаме разбиране."

Това е

епизод от екшън сериала,

който върви вече 24 г.

Претенциите на племенниците са още преди съда. В писмо от 2 юли 1991 г. до министъра на финансите Иван Костов те твърдят, че къщата им е отчуждена, че експозицията е едностранчива, че липсва ролята на дядо им и предлагат “да облекчат държавната хазна”, като музеят стане частен.

“Музеят не се ползва по предназначение(!?) и си искаме къщата, за да направим частен музей - заявява тогава Майя Вапцарова. - Не предявяваме претенции за музея в София (?! ларж иначе), защото той действа по предназначение”, отсъжда тя великодушно със самочувствие на институция. Никола не бил единствената видна личност в рода.

Дали може да се срещне грамотен човек, учил в училище, да не е ходил в къщата-музей в Банско? От откриването му през 1952 г. до сега през него са минали над 3,5 млн. посетители.

И тогава, и сега ищците премълчават факта, че къщата е превърната в музей, когато баща им Борис Вапцаров е секретар на областния комитет на БКП, заместник министър на културата, посланик и на още отговорни постове.

Прочее братът на поета никога не е стоял встрани

от съдбата на музея и да се твърди, че е пренебрегвана неговата позиция и воля, меко казано, е невярно. А защо се е примирил баща му Йонко да не е представен подобаващо, както твърдят днес синът и дъщерята, е отделна тема. Най-добре това го знаят банскалии.

Веднага след приемането на Закона за реституцията от 1992 г. наследниците на убития Никола Вапцаров Венера Вапцарова - съпруга на брата Борис, Майя и Никола Борисови Вапцарови - техни деца, завеждат дело за родната къща на поета. Тя е музей от 1952 г. и не е отчуждена по нито един от членовете, които третира споменатият закон.

Окръжният съд в Благоевград отхвърля молбата.

Съдебна хроника

С разпореждане 3171 от 3.12. 1952 г. по доклад 685 от 28.10. 1952 г. на Комитета за наука, изкуство и култура Министерският съвет разрешава на КНИК да откупи за музей къщата, собственост на Елена Вапцарова, Борис и Райна Йонкови Вапцарови, заедно с мястото от 178 кв. м, върху което е построена. Съгласно оценката на спазарителната комисия имотът струва 19 648 лв. Продавателният протокол е сключен доброволно от наследниците на имота, водени от съкровеното желание да видят в него разказ за личността на своя родственик. Още същата година идеята е реализирана. Баба Елена остава да живее в къщата. Тя е човекът, който посреща и разказва за сина си на гости от цял свят.

Държавата след 1962 г. изготвя проект за нова сграда на мястото на тази част от къщата, която е била в недобро състояние.

За последното преустройство и разширение на музея са откупени четири други съседни къщи - Сирлещова, Чучулайна, Фидошева и Рабаджиева.

Какво казва Въло Радев, какви дела се водят, както и на кой министър е бил съветник Никола Вапцаров-младши, четете в хартиеното издание.