Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има вероятност двамата фалшификатори на евро, чиято печатница беше разбита при свищовското село Деляновци с подготвени за сделка в Испания 2,9 млн. евро, да са имали чуждестранен партньор, който е успял да избяга.

Нищо чудно техният сътрудник, най-вероятно испанец, да е знаел, че единият от българските му партньори- Владимир

Николов, е издирван

от правосъдието с

влязла в сила присъда

Усетил е, че съвместната работа с него може да му донесе неприятности, и е изчезнал, научи “168 часа” от запознат с разследването. Според нашия източник не е изключено бизнес партньорът от чужбина по свои канали да е получил предварителна информация, че ДАНС и МВР ще ударят печатницата за фалшиви евро, преди сделката с испанците да е осъществена.

Печатницата за фалшиви пари бе атакувана от агенти на ДАНС и МВР малко преди Великден. Спецакцията бе под ръководството на Окръжната прокуратура в Плевен. В една от стаите на добре обзаведена вила в покрайнините на свищовското село Деляновци полицаите откриха огромно количество фалшиви евробанкноти.

“На очи се набиваха банкноти с номинал 100 евро. Парите бяха опаковани Имаш чувството, че всеки момент ще бъдат изпратени на адрес и пласирани”, разказа участник в полицейската акция. Агенти и полицаи преброили над 24 000 банкноти по 100 евро. И отделно половин милион евро, също подготвени за продажба.

В друга стая, оформена като производствена база, според наш източник били открити стикери, водни знаци, плаки, химикали и бои. Компютърният софтуер бил открит няколко дни след акцията след изследване на иззетите харддискове. Български банкноти не са били открити по време на операцията.

Минути след находката с евробанкноти менте

полусънени, разбудени от полицаите, се появяват “двамата печатари”

На минутата са арестувани.

По ръцете им имало следи от мастило, уточни след успешната акция наблюдаващият прокурор от окръжната прокуратура Георги Асенов. Първоначално имената на задържаните не бяха съобщени.

С инициали бе дадено името и на третия задържан. Оказа се, че той е предоставил вилата на фалшификаторите. Това е местният бизнесмен Стоян Стоянов. Името му нашумя през 2012 година, когато

в кланицата му в Левски беше разбит цех за нелегално производство на цигари за около 2 млн. лв.,

написа в. “24 часа”.

Според полицейски източник работилницата за фалшиви евро е работила на високи обороти край свищовското село няколко месеца. Никой от местните не подозирал, че там се печатат фалшиви пари и се готвят за експорт в страни на Европейския съюз.

В хода на полицейското разследване се установи, че двамата фалшификатори са от Шумен. Това са Владимир Николов и Тони Хорозов. За водещата роля на шуменците в разбитата печатница за фалшиви евро в Деляновци, съобщи премиерът Бойко Борисов минути след като преряза лентата на административния съд в Шумен.

Какво друго престъпление е извършил Хорозов и къде е била машината, четете в печатното издание