Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страх ни е за децата. Това повтарят както протестиращи срещу беззаконието и циганската престъпност майки, така и жители на ромския кв. “Кантона” в Раднево.

От 3 дни миньорският град не е същият. Невинно засичане на пътя в понеделник към 14 ч и скандал между двама шофьори - българин и циганин, както ги делят тук сега, взриви стари, трупани с години проблеми.

Полицията и прокуратурата избягват да съобщават подробности около инцидента, а информацията кой кого е засякъл на пътя в онзи великденски следобед е противоречива.

Главните действащи лица в екшъна не са в града - трима млади мъже се лекуват в университетската болница на Стара Загора, други 4-ма са в ареста с вече повдигнати обвинения за опит за убийство по хулигански подбуди.

На един от тях - Стефан И., на 19 г., обвинението дори е за опит за убийство на повече от едно лице. Законът предвижда при доказана вина и доживотен затвор, коментират юристи.

Разследването се води под надзора на окръжната прокуратура в Стара Загора. Първоначално от апелативната в Пловдив съобщиха, че след инцидента възникнал конфликт между Стефан И., на 19 ., и Цецо К., на 29 г., при който си разменили остри реплики.

По разказите на местните двамата млади мъже си разменили и удари с юмруци, като

никой не казва

и кой е ударил

първи

Според мълвата в Раднево това бил Стефан, който шофирал една от колите. Според полицията обаче конфликтът за предимството на пътя възникнал между Стефан и Георги Н., на 28 г., който и според местните бил зад волана на другата кола.

Между тях било и първото сбиване. Ден по-късно и прокуратурата се поправи в тази посока.

Протестът започна пред залата за фитнес. Хората поискаха възмездие за побоя над Цецо, Живко и Георги.

След като се скарали, хората от двете коли се разделили, но мирът бил за кратко. Не е сигурно дали между тях е имало и предишни конфликти, но шефът на ОД на МВР в Стара Загора старши комисар Николай Кирков заяви, че всички замесени са от Раднево и са се познавали.

Георги, Цецо и приятелят им Живко Ж., на 27 г., продължили към фитнеса в центъра, за който били тръгнали. А Стефан, който е син на местния ромски лидер Калчо И., известен повече като Сурай, отишъл в циганската махала Кантона, за да потърси подкрепление.
Първата циганска
група за бързо
реагиране,
въоръжена с
бухалки и
ножове, пристигнала до фитнеса с две коли, други от махалата се отправили натам пеш, размахвайки в ръце по пътя вили, лопати, брадви и търнокопи, но били спрени навреме. Тримата българи били атакувани от по-многобройните нападатели с викове: “Сега ще ви утрепем, сега ще ви заколим”, в действие били пуснати и юмруци и ритници, разказват местни, пожелали анонимност.

Резултатът от 3-4-минутното меле, в което никой от присъстващите край фитнеса хора не посмял да се намеси, бил прободна рана с нож в гърба на Живко и тежки контузии за двамата му приятели.

Никой не знае как щяло да свърши всичко, ако все пак не се бил намесил някой си Нивелин, познат на циганите, който успял да ги убеди да спрат. Надателите се оттеглили, а ранените били откарани в болница. Живко претърпял двучасова операция на белия дроб, който от удара с ножа бил пълен с кръв.

Цецо бил бит с бухалки по главата и тялото и е приет в болница с множество наранявания и линейна фрактура на черепа. Георги Н. също е с множество наранявания, има и комоцио. Няма опасност за живота им.

Полицията прибира в ареста 4-ма от нападателите. Освен Стефан и баща му Калчо И., на 39 г., зад решетките попадат Антон И., на 21 г., и Динко А., на 23 г. Засега те са задържани за 72 часа. Очаква се да бъде внесено искане за постоянното им задържане.

В хода на разследването станало ясно, че Калчо И. е осъждан многократно, а последната му присъда била за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на повече от едно лице, като последният му подвиг се оказал в изпитателния срок на предишното му осъждане.

Динко А. също бил съден - за грабеж, но вече реабилитиран. До момента другите двама обвиняеми имали чисти съдебни досиета. След понеделник, когато се разчува историята, Раднево настръхна. Най-вече заради това, че 19-годишният Стефан И. не е обикновено момче от Кантона, а син на ромски лидер, който по разкази на местните си мислел, че може безнаказано да налага волята си не само на циганите, но и на целия град.

Сурай е известен като активист на ДПС и собственик на магазин в махалата. За този магазин сега в Раднево се сетиха, че е незаконно построен, и във вторник започна гражданска подписка с искане
незаконните
постройки в
квартала
да бъдат
премахнати
Във вторник вечерта местните се самоорганизираха за мирен протест срещу беззаконието и циганската престъпност. Събраха се пред фитнеса, където е бил побоят. Малко по-късно, неясно по чий сигнал, множеството от над 1000 души се понесе към Кантона.

Единствено солидната полицейска охрана там, поставена още в понеделник,
попречи на
хората да
атакуват с голи
ръце махалата
Циганите не криеха, че не ги чакат с голи ръце, а въоръжени с вили, лопати, брадви и търнокопи.

Стигна се до размяна на грозни реплики. Страстите се поуспокоиха чак когато кметът на Раднево Теньо Тенев, който беше на мястото, обеща проверка за законността на постройките в махалата, както и събаряне на незаконните.

“Процедурата е дълга, но кметът е решен да извърви законния път за това”, увери пред “24 часа” шефът на общинския съвет в Раднево Румен Йовчев. Съветниците имали готовност да гласуват подобно предложение.

В сряда вечерта се очакваше рокери от цялата страна да се присъединят към поредния протест на местните жители. В същото време и от Кантона, където официално живеят към 700 души, вземаха мерки - някои фамилии с багажа си напуснаха Раднево, от два дни много от циганчетата не ходят и на училище. Засиленото полицейско присъствие в махалата и край нея остава.

Кметът на Раднево Теньо Тенев: Разпоредих цялостна проверка на “Кантона”

До мен досега не са идвали жалби за сбивания между ромски и български деца на етническа основа. След инцидента на 2 май сме предприели цялостна проверка в квартал “Кантона”. Очаквам до ден или два да ми докладват дали наистина две от магазинчетата там са собственост на задържания за опит за убийство Калчо, както и дали той или членове на семейството му са отпускали заеми срещу висока лихва на останалите жители в квартала.

Без да изземвам функциите на други органи, ще споделя, че стълкновението на пътя е в резултат на пропуски при раздаването на правосъдие. Не може извършители на множество престъпления да остават ненаказани или да се разминават с условни присъди или пробация. Това е дразнещо. Мисля, че и постоянното пропагандиране от телевизионните екрани на насилие също отключва ниски страсти.