Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Василев използвал банката, за да финансира личните си сделки

Около 800 млн. лв,, което прави до 15% от раздадените кредити от КТБ, може да бъдат върнати. Това е записано в доклада на разследващата компания “Аликс партнърс”, която бе наета да проследи къде са отишли парите от фалиралата банка.

От “Аликс” посочват, че от раздадените над 5,7 млрд. лева кредити на връщане подлежат 750-800 милиона лева. Това можело да стане за 12-месечен период с комбинация от договорени споразумения и определени изпълнителни действия.

От разследващата компания уточняват, че прогнозата им е спекулативна на този етап.

В доклада се посочва още, че 2,5 млрд. лв. са кредитите, предоставени на дружества, свързани с Цветан Василев. Изглежда, те са били използвани в полза на реалния мажоритарен акционер в банката, г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица, е констатирала “Аликс”.

Данни общо за 450 банкови сметки е обработила разследващата компания или 4,9 милиона реда индивидуални банкови данни. Обработени са 450 сметки на над 230 клиенти с 5,7 млрд. лв. кредити. Установено е, че са подадени искания за прихващания за 900 млн. лв.

Разследващата компания е скептична към възможността за възстановяване на заемите, защото повечето кредитополучатели имат неработещи фирми, малко или невалидни обезпечения, а кредитните схеми често са използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ,

“Разследването има ясни доказателства, че г-н Василев, УС и редица служители и свързани лица, като директори и акционери в кредитополучателите, са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки лични бизнес сделки”, е записано в доклада. 

Ето пълния доклад за КТБ