Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е 12-ата част от българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

Фирмата Finco Grace Ltd. е декларирана пред Сметната палата тази година, лодката се продава, казва Билян Балев

Банкерът Билян Балев е регистрирал миналата година офшорка на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако.

Това призна самият той, потърсен от “24 часа” по повод глобалното журналистическо разследване Panama Papers.

“Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана”, каза Балев пред “24 часа”.

Името на Балев и свързаната с него офшорка бе споделено с “24 часа” от френски журналисти, защото банкерът

използвал

адрес

в Монако

при регистрирането на фирмата.

13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро, но не става ясно каква част от лизинга е платил банкерът.

Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и

плавала под

флага на

Сиера Леоне

Скоро след продажбата името й става Grace. С цел регистрацията и менажирането й през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

Билян Балев е единственият засега българин, определeн в кореспонденцията на посредническата фирма в Монако с “Мосак Фонсека” като PEP -

Politically

Exposed

Person

Най-общо казано, това е човек, на когото е поверена важна публична позиция.

Балев попада в тази категория, когато проверките на “Мосак Фонсека” установяват, че той е изпълнителен директор на българска държавна банка - Банката за развитие.

Когато обичайните проверки откриват подобни клиенти, от офиса на “Мосак Фонсека” са били задължени да прилагат по-засилен контрол и да изискват доста повече документи и детайли при регистрацията на офшорни дружества.

Така сред документите освен няколко позитивни банкови и други референции за Балев се оказват още подробности. Роденият в България банкер предоставя българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища.

“Жилището

е наето”,

пояснява лаконично банкерът.

Билян Балев е изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие от септември 2013 г.

В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, каза вчера банкерът пред “24 часа”.

Билян Балев: Офшорното дружество ще бъде закрито или

прехвърлено на новия собственик на лодката

-н Балев, обаждам ви се по повод Panama Papers. Френски колеги са открили вашето име, свързано с адрес в Монако, чрез който миналата година е регистрирана офшорна фирма Finco Grace. Фирмата е създадена с цел регистрация и менажиране на новозакупена яхта...

- Да, точно така е. Това е едно от изискванията на лизинговите компании, когато се прави такъв тип договор. Защото това е лизингов актив, не е придобит.

- Какво е изискването?

- Да бъде създадено подобно дружество. Това е компания, регистрирана за конкретна цел. Но направих грешка и в момента лодката е в процес на продажба. Вече има подписан предварителен договор. Така че компанията ще бъде затворена в рамките на много кратко време или ще бъде прехвърлена на новия собственик на съответния актив.

- За да може новият собственик да ползва фирмата за по-нататъшно менажиране на яхтата ли?

- Разбира се, да. Това е едно от основните неща в морското право от гледна точка на чъртъри, отдаване под наем и т.н.

- А защо продавате яхтата толкова бързо - само година след покупката?

- Защото човек прави грешки. Казах ви, има сключен предварителен договор и най-вероятно до един месец ще бъде финализиран.

- Скъпа е поддръжката на яхта ли?

- Да, така се оказа. Но нека да уточня, че не става дума за кораб, а за 12-метрова лодка.

- 13,3 м - за да сме точни...

- Да.

- При регистрацията на Finco Grace сте дали адрес в Монако на един от централните булеварди. Това ваш собствен апартамент ли е?

- Не, наето жилище е.

- Всъщност Finco Grace e била свързана с друга фирма, регистрирана през 2008 г. в Коста Рика - Finco Worldwide.

- Адвокатите, които са се занимавали с регистрацията на лодката ми казаха, че тази компания е закрита. Нямам нищо общо с нея. Такива дружества се формират обикновено с някаква цел. Когато тази цел отпадне, се закриват.