Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Земята е дом на невероятни места. За съжаление обаче, някои от най-зашеметяващите природни забележителности и емблематични обекти са застрашени от изчезване, поради изменението на климата и човешката дейност.

Великата китайска стена

Ерозията и кражбата на тухли са довели до повреждането или унищожаването на почти две трети от Великата китайска стена. 

Тадж Махал

Емблематичният Тадж Махал в Агра, Индия, е бил изправен през годините на силно замърсяване и ерозия, заради което някои експерти смятат, че в крайна сметка ще доведат до неговия крах.

Мъртво море

Една трета от Мъртво море, което граничи с Йордания и Израел, е изчезнала през последните 40 години. Експерти се опасяват, че ако водата от река Йордан, която се влива в Мъртво море, продължава да се използва от хората с промишлени и селскостопански цели, то това ще доведе до изчезването му. 

Големият бариерен риф в Австралия

Големият бариерен риф е претърпял огромни промени, заради постоянното покачване на температурата в океана и увеличеното киселинно замърсяване. Около 60% от рифа ще изчезне до 2030 г. 

Сейшелските острови

Сейшелските острови, които са една от най-популярните дестинации за младоженци са на път да изчезнат. Причината е процесите на ерозия върху плажната ивица.

Алпите

Изменението на климата е причината Алпите да губят по 3% от своите ледници всяка година. Според учени, ако темповете се запазят те може да изчезнат изцяло до 2050 г. 

Гранд Каньон

Гранд Каньон бе посочен, като едно от 11-те най-застрашени историческите места в САЩ през миналата година. Той спечелил място в класацията заради повишения добив на уран и постоянно строящите се курорти в района. Всички тези процеси може да доведат до унищожаване на значителна част от Гранд каньон и основният му източник на вода, река Колорадо. 

Египетските пирамиди

Издигащите се подземни води и замърсяването застрашават да унищожат пирамидите в Египет. 

Венеция

Известен със своите романтични пътувания с гондола, град Венеция, Италия, потъва в продължение на години. Тежките наводнения в града стават все по-чести, а водата кара и основите на сградите да ерозират. Градът е потънал с 23 см за последните 100 години. 

Малдивите

Островната държава в Индийския океан бавно потъва, заради изменението на климата. Някои учени прогнозират, че до 100 години те ще станат необитаеми, защото ще са под вода.