Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Патриархът с благодатния огън
Патриархът с благодатния огън
Чудотворната икона Снимка Деси Кулелиева
Чудотворната икона Снимка Деси Кулелиева

5 хиляди вярващи може да побере за празничната Великденска литургия патриаршеският катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски", който е втори по големина на Балканския полуостров.
Тържественото богослужение там ще започне в 23,30 ч, когато Негово Светейшество патриарх Неофит ще започне празничната полунощница и в 00.00 часа ще възвести Христово Възкресение. Половин час по-рано е началото на службата в другия голям столичен храм - "Света Неделя", която може да събере 1000 души.
Точно в 24 часа в полунощ 12-те камбани на "Св. Ал. Невски", тежащи общо 23 тона и извисени на 53 м, и 11-те на "Св. Неделя" ще възвестят Възкресението. След това започва тържествена Великденска света литургия. Ще я води патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, заедно с епископата. Службата ще продължи до 2-3 часа след полунощ.


Второто възкресение ще започне в неделя от 11 ч. в катедралата "Св. Неделя". Отново партиарх Неофит ще води богослужбата и ще чете евангелието на чужди езици в присъствието на стотици християни и на чужди дипломати.
В "Света Неделя" ще бъдат отворени всичките входове (два централни и два странични. В "Св. Александър Невски" най-вероятно ще работят главният и южният вход.