Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Венецуела Николас Мадуро
Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че е постигнал великата цел, която си беше поставил Джон Мейнърд Кейнс - въвеждането на 15-часова работна седмица. Мадуро и боливарските социалисти са достигнали до реализацията на тази цел, съсипвайки венецуелската икономика по такъв начин, че тя не може да произведе достатъчно електричество, което да поддържа бюрокрацията в работен режим повече от два дни в седмицата.

Официалната причина е, че дъждовете са били слаби, сушата е понижила водните резерви на основния язовир във Венецуела до критичните нива. Язовирът осигурява ресурс за около 2/3 от енергийните нужди на страната. Липсата на дъждове определено има значение. Но базовата причина не е тази - тя е замразяването на цените. Пример: когато Венецуела замрази цените на тоалетната хартия, и тя просто... свърши.

Което Венецуела е направила с електричеството. Тя е фиксирала цената на толкова ниско ниво, че консумацията се е увеличила значително, а доставчикът не е имал достатъчно пари, за да реагира на това нарастващо търсене. Резултатът е недостиг и точно това е основната причина - идиотската икономическа политика.

(Webcafe, по Forbes)