Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холивудските звезди Джулия Робъртс и Джордж Клуни отново си партнират пред камерата, и то под режисурата на Джоди Фостър в нейния нов филм "Пулсът на парите" (Money Monster).

Лентата е в духа на гениалния Сидни Лъмет и е четвъртата поред, за която знаменитата актриса предпочита да се изявява в ролята на режисьор. Сценарият на финансовия трилър е дело на Джейми Линден, Алан ди Фиоре, Джим Коуф и разказва напълно измислена, но много любопитна история за пари, медии, алчност, провали и амбиции.

Действието в продукцията се развива в настоящето и в реално време, когато в телевизионен ефир отчаян мъж взема за заложник известен водещ и целия екип на неговото финансово шоу, като заплашва да убие всички пред очите на американските зрители.

В ролята на тв звездата и финансов гуру Лий Гейтс, който щедро раздава инвестиционни съвети от малкия екран, влиза Джордж Клуни. Героят му е

известен с прякора Паричното чудовище,

а неговите компетентни препоръки имат отговор за всичко и обещават лесни печалби. В същото време обаче се оказва, че указанията му са успели да разорят и съсипят напълно живота на младия Кайл Бъдуел, изигран от Джак ОКонъл. Именно той нахлува в студиото по време на живо предаване и обезумял от факта, че е бил измамен, заплашва да взриви всички. Той е отчаян от тежкия живот на средностатистическия данъкоплатец и работник, който иска да изобличи пред цялата страна демоничната същност на финансовите акули от Уолстрийт.

Докато многомилионна публика става свидетел на екшъна, който се разиграва на малкия екран,

тв водещият се опитва

да се справи с

критичната ситуация

Спасението му се крие в неговата възможност да разплете сложна мрежа от финансови машинации.

В опитите всичко да приключи бързо, без жертви и трагедии активно участва и дългогодишната продуцентка и любовница на водещия Нанси Фен, в чийто образ се превъплъщава Джулия Робъртс.

В опитите да бъде вразумен въоръженият и изгубил контрол Кайл се включва и капитанът от нюйоркската полиция Маркъс Пауъл, а неговият персонаж е изпълнен от Джанкарло Еспозито ("В обувките на сатаната").

Самата Джоди Фостър като една от най-талантливите актриси в Холивуд с безброй значими изпълнения зад гърба си не си е дала никаква роля пред камерата на "Пулсът на парите". Причината е, че

предпочита да не играе във филмите, които режисира,

за да запази фокуса си само от позицията на "диригент на оркестъра".

"Лентата е за света на парите и света на медията и как те се свързват. Голям проект, който за мен е по-скоро малка история за характери и хора. Основното послание е за смесването на парите и стойността. Ние, хората, мислим, че ако имаме повече пари, ще бъдем по-ценни. Всеки обаче има своите провали. Всеки човек се пита какво трябва да направи, за да не се провали. "Да имам деца, да направя пари или да стана известен?!" Всичко, което правят хората,

е опит да не се

провалят в живота си",

обяснява Фостър.

Безупречната актриса неслучайно залага на две от най-големите имена в киното, с помощта на които да предаде точните послания на зрителите чрез своя филм. Така тя събира отново на снимачната площадка Джулия Робъртс и Джордж Клуни 15 години след като двамата за първи път си партнират, и то отново като влюбена двойка, в "Бандата на Оушън".

За лентата на Стивън Содърбърг от 2001 г. те влизат в ролите на Дани Оушън и бившата му съпруга Тес.

"Спомням си, че по време на снимките често ставах жертва на закачките и майтапите на Клуни,

Брад Пит и Мат Деймън

Те се държаха като разхайтени момчета и непрекъснато ми правеха някакви шегаджийски номера. Щом разбраха обаче, че съм бременна с близнаци, изведнъж се превърнаха в други хора. Станаха изключително мили и внимателни, особено Джордж. Това беше добър обрат в нашите отношения. Защото дотогава ние все се дразнехме. Джордж започна да се грижи за мен - да ми подава стола, следеше дали имам достатъчно вода, интересуваше се от настроението ми. Оттогава държа на него като на много добър приятел", признава Робъртс.

Звездата от "Хубава жена" може да се похвали с един "Оскар" по-малко от своя колега Джордж Клуни и в този случай от своята режисьорка Джоди Фостър, които са с по два, но стойността на таланта при такива артисти е неизмерим и девалвацията е невъзможна.

Във филма участват още Кайтриона Балфе, Доминик Уест, Дари Инголфсон и др.

Премиерата на "Пулсът на парите" у нас е на 27 май.