Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пъстри шалвари, бели забрадки (за младите) и везани престилки. Това е традиционната носия, която винаги е на “мода” в гърменското с. Рибново. Не се е променяла от векове насам. Никой не знае откога се обличат шарените носии, характерни само и единствено за това село, в което живеят само мюсюлмани. Местните са категорични, че това не е точно ислямско облекло, а смесица между традиции и религия, в която превес имат традициите.

Задължително за младите момичета е шалварите да са в колкото се може по-ярки и свежи цветове - оранжево, розово, яркозелено. Платовете за шалварите се купуват от пътуващи търговци, които обикалят селата в пазарните им дни. Шият ги или в местни малки цехове, или при частни шивачки.

Забрадките пък са бродирани с уникални местни шевици. Невинаги се носят на главите, а все по-често девойките ги връзват около шията си като шалчета.

Престилката е неотменен атрибут към тоалета. По нея има ръчно везани орнаменти и много пайети.

Жените на средна възраст и по-старите се обличат в по-тъмни и пастелни цветове. При тях е задължително връхното манто в кафяво, черно или тъмносиньо.

Най-ярко обагрените дрехи се обличат, когато в селото има сватба или някакъв празник. Тогава пъстротата буквално залива централната улица, а гледката е уникална и може да се види само в това село.

Единствено в с. Лъжница облеклото има нещо общо с това в Рибново, но там цветовете не са чак толкова ярки и пъстри.