Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В арабския свят отдавна е позната т. нар. халал козметика, която отскоро пробива и на българския пазар. Кремовете, парфюмите, червилата и фон дьо тените са произведени по нормите на Шариата. Изчистени са от спирт и свински продукти. Съдържат главно растителни екстракти и минерали. Така че се доближават до биокозметиката.

Дори Мадона е включена в рекламата за мюсюлманки. Според производителите на определена британска марка колаген американската поп певица пие от техните капсули, за да поддържа организма си. Хвалят се, че имат и одобрение като халал продукт - тоест колагенът е говежди, а не свински.

В България вече има сайтове за мюсюлмански артикули и козметика, които се внасят главно от Дубай. Някои са евтини, като например хиджаб (забрадка), който струва 15 лв. или дезодорант от 6,80 лв. Халал крем с черен кимион и алое вера върви по 10 лв. 60 мл олио от черен кимион струва 9 лв. Цената на абаята (пелерина, обикновено в черно, която се облича върху другите дрехи) пък е 60 лв.

Нещо повече - в Бургас са създали неправителствена организация, която сертифицира български продукти като халал. Всяка фирма може да кандидатства да получи разрешение, че произвежда одобрени за мохамеданите храни или козметика. Така те придобиват правото да сложат етикет на продуктите си: УГарантирано без свински продукти и спиртФ.

Според вярванията лакът за нокти е забранен, защото пречи на измиването им преди и след молитва. Той не позволява на водата да достигне до нокътя. Световни козметични фирми вече произвеждат лакове за нокти за мюсюлманки, през които прониква вода и няма проблем да се използва.

В селата, където е трудно да се набави специална козметика, мюсюлманките често използват овча мас за втриване в лицето и тялото. Тя омекотява кожата, предпазва я от изсушаване и я запазва дълго време без бръчки.