Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

422 милиона засегнати в света

200 000 недиагностицирани в България

Пробив в лечението с модифицирани стволови клетки

Четири пъти са се увеличили случаите на заболелите от диабет през последните 30 години, алармира Световната здравна организация. По изчисления от проблема страда един на всеки 11 човека. Според доклада на организацията болните през 2014 г. в световен мащаб са 422 милиона в сравнение със 108 милиона през 1980 г.

Всяка година болестта е причина за смъртта на 1,5 милиона пациенти и е призната за първото неинфекциозно заболяване, което представлява световна заплаха. Днес диабетът е на осмо място сред водещите причини за смъртност.

От СЗО подчертават, че е възможно тенденцията да се запази, ако не се вземат мерки. Специалистите обясняват, че е абсурдно при новите възможности за ранно диагностициране, при пробивите в лечението и профилактиката на болестта все повече хора да стават жертви на диабета.

На специална конференция в Пловдив представители на здравната каса и специалисти ендокринолози уточниха, че ситуацията в България също следва световната тенденция. У нас болните са над половин милион, но се смята, че има поне 200 хиляди недиагностицирани случая. Специалистите са категорични, че профилактиката и ранното диагностициране са от изключително значение за овладяване на болестта.

Лекари изказаха притеснение, че много хора не подозират, че имат предразположеност или че дори вече са развили диабет, докато не се отключат съпътстващи заболявания и усложнения. А ако болестта не се лекува адекватно и навреме, може да се стигне до бъбречни проблеми, увреждане на зрението, сърдечносъдови инциденти, дори слепота, гангрени, хронична бъбречна недостатъчност.

Специалисти са категорични, че в бъдеще диабетът ще бъде контролирана болест и е възможно напълно да се ограничат негативните последици от нея.

Миналата година екип от американски и испански учени направи пробив в борбата с болестта, като доказа, че ензимът sEH може да лекува диабет. Специалистите от Калифорнийския университет са провели опити и са установили, че ензимът sEH може да спре развитието на диабет, както и да ограничи проявите на усложнения като втвърдяване на артериите, сърдечна недостатъчност, бъбречни проблеми. Учените са категорични, че успехът може да бъде основа, върху която да се създаде терапия за хора, вече страдащи от болестта, но също така и медикамент за превенция на заболяването.

Швейцарски специалисти пък успяха да създадат модифицирани клетки, които да произвеждат инсулин. Учени от Федералния технологичен институт в Цюрих извличат стволови клетки от мастна тъкан на пациент с диабет, препрограмират ги и ги превръщат в бета-клетки, които стават агенти за отстраняване на болестта. Целта на учените е да модифицират стволови клетки чрез излагане с глюкоза, така че те да се превърнат в бета-клетки, способни да произвеждат инсулин. Специалистите се надяват чрез процеси, наподобяващи естествените, в бъдеще да е възможно създаване на бета-клетки срещу диабет за всеки отделен пациент. Надеждите са да е възможно да се препрограмират гените на страдащите от диабет така, че организмът сам да създава нови функциониращи бета-клетки.

Учени от университета в Нюкасъл пък провеждат изследване, което доказва, че при голяма част от пациентите, страдащи от диабет тип 2, състоянието може да бъде подобрено при значително отслабване. Екипът установява, че загуба дори на грам от натрупаните мазнини в панкреаса може да обърне хода на болестта. Затова учените са категорични, че при хора, страдащи от диабет тип 2 вследствие от свръхтегло, е възможно да се възобнови производството на инсулин, ако пациентът отслабне драстично.

За да се стопи този един грам от мазнините в панкреаса, някои пациенти отслабват с над 15 кг. Това обаче трябва да се постигне със специален режим на хранене и спорт под ръководството на лекар и в никакъв случай с глад. Специалистите подчертават, че прекалено ограниченият хранителен прием е рисков за хора, страдащи от диабет.

Въпреки научните открития учените са категорични, че основната стъпка в борбата с диабета не е лечението, а профилактиката. Лекари уточняват, че периодът на преддиабет може да продължи дори десетина години, но е важно хората да вземат мерки за здравето си и да променят най-вече начина на хранене и физическата си активност.

Специалистите подчертават, че диабет тип 1, от който страдат не повече от 15% от диабетиците, е предимно генетично заложен, докато диабет тип 2 се провокира най-вече от нездравословно хранене, вредни навици и прекален стрес. Той засяга основната част от пациентите.

Защо консумацията на пшеница, картофи и дори на продукти за диабетици може да отключи болестта, четете в хартиеното издание на "168 часа".