Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Николов не излиза от дома си в Банкя, защото е под домашен арест. Помагат му дъщеря му и зет му. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Никола Николов не излиза от дома си в Банкя, защото е под домашен арест. Помагат му дъщеря му и зет му. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Бившият служител на контраразузнаването изпробвал пистолета си няколко пъти, преди да гръмне проектанта в гърдите

79-годишен пенсионер от контраразузнаването, който през септември ще навърши 80 г., е на път да влезе в края на живота си в затвора за убийство.

Никола Николов от град Банкя е обвинен за екзекуцията на инженера проектант Александър Василев, на 67 г., извършена посред бял ден в центъра на София.

Проектантът е застрелян със законно притежавания пистолет на пенсионера на 20 юли 2015 г. в коридора на офиса му на ул. “Александър Жендов”№6.

Обвинителният акт срещу бившия служител на МВР е внесен в Софийския градски съд и предстои делото да бъде насрочено.

Николов, който до 1978 г. работи в радио контраразузнаването, но след 20 г. служба през 1978 г. се пенсионира по собствено желание, е под домашен арест. Той е пуснат на свобода седмица след убийството заради преклонната си възраст и здравословни проблеми. В килията възрастният мъж изпаднал в тежка депресия. (Интервю с него за причините, накарали го да дръпне спусъка, виж долу).

В основата на

конфликта

между

двамата мъже

са 5 декара

земя

във вилна зона “Иваняне”, собственост на Никола Николов.

През 2012 г. той прехвърил имота, който е наследствен от дядо му по майчина линия, на Василев с уговорката, че двамата ще изграждат екокурорт. Пенсионерът не споделил идеята с дъщеря си и зет си, които изобщо не знаели, че той е прехвърлил имота на Василев.

Инженерът обаче не изпълнил обещанието, а и “забравил” да върне земите на собственика им, става ясно от обвинителния акт.

Николов твърди, че заради проблема повече от 20 пъти се срещал с кмета на община Банкя. На 16 юли 2015 г. четири дни преди убийството бил и при тогавашния омбудсман Константин Пенчев.

Според обвинителния акт, когато осъзнал, че няма да си върне имота, на 19 юли 2015 г. решил да ликвидира Александър Василев.

За убийството на проектанта

използвал

законно

притежавания си

пистолет CZ,

модел 92

На 20 юли 2015 г. Николов извадил пистолета от касата в дома си в Банкя и излязъл. Отишъл на пусто място, стрелял няколко пъти, за да се убеди, че оръжието е изправно.

Сложил го в чантата си и се отправил към офиса на Василев - на 2-ия етаж в сградата на ул. “Ал. Жендов”. Пристигнал около 15,55 ч. Качил се по стълбите и влязъл в стаята, където знаел, че обикновено стои Василев. Той и друг път бил ходил при него във връзка с проекта.

В този момент освен Василев в офиса били и 2-ма от колегите му. Пенсионерът поканил проектанта да излязат навън и да поговорят насаме. Тръгнали по коридора, за да потърсят по- усамотено място.

Според прокуратурата, докато вървели, Николов бръкнал в чантата си и извадил пистолета.

Насочил оръжието към намиращия се до него Василев и стрелял два пъти в гърдите му.

Колежка на проектанта, която в този момент също била в коридора, чула изстрелите. Жената видяла как Василев избутал пенсионера. При удара той се блъснал в стената и се строполил на земята.

Почти до него се свлякъл и Василев. Заради гърмежите хора от съседните офиси излезли от стаите си и се затичали по коридора.

“Този ме

простреля”,

едва продумал Василев, държейки се за гърдите, когато двама от колегите му се надвесили над него.

“Защо ме уби бе, човек?, обърнал се той към Николов. Колежка се надвесила над Василев и хванала главата му. Един от мъжете, които стояли до нея, забелязал, че пенсионерът

повдигнал

дясната си

ръка, в която

още стискал

пистолета

Хванал китката му и я затиснал с крак, а после успял със сила да изтръгне оръжието.

“Сашо ми провали живота”, продумал възрастният мъж.

Василев починал, преди да дойде екипът на Бърза помощ. Според медицинската експертиза той издъхнал от остра кръвозагуба, причинена от 2-те огнестрелни рани.

Куршумите засегнали белите дробове и гръдната аорта.

Според първоначалната версия причината за убийството бил нереализиран проект за екопътека. Часове след смъртта на проектанта негови колеги твърдели, че бил прострелян, защото институциите не одобрили изработения от него проект, и това вбесило пенсионера.

За работата си Василев получил хонорар от няколкостотин лева. Той бил почтен човек, който цял живот си изкарвал прехраната с проектантски труд.

По делото са призовани 11 свидетели и още толкова вещи лица. Дали то ще се гледа по съкратената процедура, предстои да стане ясно в съда.

Никола Николов:

Василев и негов приятел

направиха заговор срещу мен

- Г-н Николов, защо се стигна дотук - на 80-годишна възраст да сте обвинен в убийство?

- Възпитанието ми е такова, а и така съм устроен, че смятях, че от началото до края човек трябва да си изживее живота честно и по възможно най-добрия начин. Целият ми живот бе настроен на тази вълна - да постигна това, което са ме учили по най-добрия начин. Смятах, че всичко трябва да бъде едва ли не в идеалния си вид, но, разбира се, че идеално няма и събитията го доказаха. Главната ми цел бе да направим екокурорт в Банкя, с който да допринесем за развитието на общината. Държавата, общината и екипът, който бях създал, щяха да спечелят, защото екокурортите в цял свят са перспективни.

- Къде щяхте да изградите екокурорта?

- Върху 5 дка моя наследствена земя по линия на майка ми. Там предвидихме екопътеки до планината Люлин с преход отиване и връщане 15 км. Упълномощих този човек (Александър Василев, б.р.), с когото в Банкя се запознах случайно. На първата среща той каза, че работи в “Главпроект”. Затова отидох при него и му разказах за идеята ми. Той я одобри и решихме заедно да действаме. Създадох екип от 5 човека - аз, той и още трима, сред които моят адвокат Антон Сираков и един архитект.

- Кога започнахте да работите върху идеята за екокурорта?

- 2010-2011 г.

- Какво щеше да представлява курортът?

- На самото място, което е на 1 км от магистрала “Люлин”, щеше да има хотел, ресторант, паркинг. Бях предвидил водоземането, което преди от планината Люлин захранваше Банкя, а след това го прекъснаха, да го пуснем по екопътеките и през един километър да има чешми, беседки.

- Колко пари бяха необходими за комплекса?

- Около 10 млн. евро по груби изчисления. Целта беше да намерим инвеститор, който щеше най-много да печели, защото щеше да е вложил основните средства.

- Земята ваша ли щеше да остане?

- На инвеститора, а ние

другите участници в

проекта щяхме да

печелим всеки

по своята линия

Аз като бивш собственик, Василев като проектант и т.н. Целта бе за всички да има полза. Абсолютно никаква вреда нямаше да има от проекта. Обаче този човек явно е имал други амбиции. Василев и неговият приятел архитектът направиха заговор срещу мен. Първо купиха мое друго място от 1 декар с цел да ме предразположат, за да вземат след това 5-те декара, които са много скъпи. Реално те струват 1 млн. евро, защото са на много добро място. По права линия точно по средата между центъра на с. Иваняне и центъра на Банкя - на един баир, който се казва Пладнище и се води вилна зона “Иваняне”. През 2012 г. имотът бе нанесен в кадастъра. Имах пълно доверие на Василев, защото го смятах за почтен човек, и му прехвърлих имота.

- Вие всъщност му прехвърлихте вашите 5 декара?

- Да, в нотариалния акт е записано, че ги прехвърлям срещу задължението да изгради екокурорта. Прехвърлих ги, за да има стимул да работи, защото самият той щеше да спечели милиони. Но неговата егоистична амбиция да придобие имота за себе си го накара да протака нещата. Изчаках го през цялата 2013-а и въобще не му се обаждах. Очаквах да ме потърси, но той не го стори, все едно не съществувах. През 2014-а упълномощих мой бивш колега да води преговорите с Василев, за да излезем от ситуацията. Реших да продадем имота и като собственик аз да получа 2/3 от стойността му, а той 1/3. Намерих и купувач, съсед на мястото. При продажба

Василев щеше да

вземе 50 хил. евро

Един огромен подарък от мен, за да прекратим тази срамна история. Не се съгласи. Появи се и втора възможност един месец преди случая (убийството - б.р.). Голяма фирма за имоти определи цена 40 евро на кв.м, което означаваше той да получи 70 хил. евро, като 1/3 от стойността. Той не пожела да разпише и този договор. Продължих да търся изход. Записах се за среща с кмета на Банкя за 27 юли 2015 г. На 20 юли реших с Василев да поговорим още веднъж. Отидох в офиса му и му казах: “Сашо, искам да ти кажа нещо.” В стаята бяха и негови колеги. Той ми каза: “Ела да излезем в коридора, защото тук не е удобно.”

Като излязохме, му обясних, че е крайно време да приключим, защото има възможност да получи 70 хил. евро. Той изведнъж

връхлетя срещу мен

и явно ме е съборил,

защото съм бил в безсъзнание, лежах на мозайката в коридора. После не помня какво е станало. Произвел съм изстрели. Имах законно оръжие, което носех винаги със себе си, защото преди срещу мен имаше 2 опита за убийство от хора с болни амбиции. След като се съвзех, ме закараха в ИСУЛ, после ме вкараха в ареста на бул. “Г. М. Димитров”, където изкарах една седмица. Изпаднах в депресия. Предната година (2014 г. - б. р.) пак бях в депресия, защото не можех да намеря изход от ситуацията и нервите ми не издържаха. Сега чакам да се вземе решение дали аз при самозащита имам право да отстоявам себе си.

- Страх ли ви, че може да влезете в затвора?

- Безразлично ми е, защото животът ми вече е свършил. Важното е, че не бива да ставам жертва на цялата човешка мръсотия и неправди.