Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фотосът с лейди Даяна по син бански е продаден за невероятните 6 млн. долара.  Английската корона най-много пострада от неуморните копои с камери

Печелиш милиони, обядваш на яхти и спиш в петзвездни хотели. Всяка вечер си на различно светско парти и си свикнал редовно да виждаш муцуната си по телевизията.

Но понякога дори целият този разкош ти писва и имаш желание да се скриеш от любопитните погледи. Навличаш стари дрешки, изтъркана шапка, слагаш големите слънчеви очила и потегляш по улиците, за да видиш

как живее простолюдието.

И точно тогава иззад ъгъла се появява хищен обектив и буквално те “застрелва” с няколко бързи кадъра. На другия ден си по първите страници на вестниците, а хората имат възможност да огледат на спокойствие със сутрешното си кафе как се опитваш да изгребеш остатъчния материал от лявата ноздра.

Бесен си на целия свят, но най-много мразиш човека, който те е дебнал часове, дни, а може би и седмици само и само да ти щракне няколко нелицеприятни кадъра.

От 1960 г. насам наричаме тези преследвачи на тайното, жълтото, сензационното - папараци. Същата година излиза вечната филмова класика “Сладък живот” (La dolce vita) на Федерико Фелини. Във филма журналистът Марчело Рубини, изигран от великия Марчело Мастрояни, и негов приятел-папарак нахлуват в елита на Вечния враг, за да гуляят рамо до рамо с известните и популярните. Героят на Мастрояни си има прототип и той се казва Тацио Секкиароли. Бедният италиански фотограф се

облича по последна

дума на модата

и се вмъква в тузарския квартал "Виа Венето", за да запечата купоните на известните. След това успява да продаде снимките си на тогавашната преса. В "Сладък живот" за първи път се споменава за папарак (комар, от италиански), което става нарицателно за всички фотографи, стремящи се да изкарат пари от сензационни снимки на известните и богатите.

Кадър от "Сладък живот" на Фелини
Кадър от "Сладък живот" на Фелини

Самият Тацио Секкиароли изкарва един от най-големите хонорари за подобен сензационен фотос. Той заснема египетския крал Фарух да флиртува с две хубавици в римско кафене и продава материала си за внушителните 1,4 млн. долара.

Добра печалба само за няколко снимки. Вестници и списания открай време са готови да платят и

последния си петак

в редакционната каса само и само да се сдобият със снимка, уловила издънката или голото бедро на световна знаменитост. Точно така се получава и с легендарната снимка на лейди Даяна в син бански, почиваща на яхта в Сен Тропе в компанията на Доди ал Файет. Това е първото доказателство за тяхната връзка и е продадена от автора й за невероятните 6 млн. долара. Но тук цената със сигурност не е най-важната. Защото някои снимки освен че са много скъпи, са способни да променят човешки съдби, да катурнат монарси и да стъпчат в прахта градени с години реномета. Специално снимката на лейди Ди сериозно разклаща устоите на британската корона. Кралицата не може да понесе мисълта, че бившата съпруга на принц Чарлс толкова свободно показва своите прелести, и то в компанията на богаташ, известен със своите интимни подвизи.

Фотосът с лейди Даяна по син бански и Доди ал Файед.
Фотосът с лейди Даяна по син бански и Доди ал Файед.

В интерес на истината английското кралско семейство открай време пада жертва на ненаситните за сензации папараци. Някои от най-скандалните снимки дори не са правени от професионалисти, а от хора, които са усетили, че са на правилното място в правилния момент и могат да изкарат добри пари. Точно такъв е случаят с голите снимки на третия наследник на британската корона принц Хари. Младокът със синя кръв е уловен да купонясва чисто гол в компанията на мацка, която също се е освободила от дрехите си. Любопитната сцена се разиграва в хотел в Лас Вегас и явно е заснета от човек от обкръжението на принца. Впоследствие фотосите са закупени от сайта TMZ и така скандалът придобива световна популярност. Говорителите на кралското семейство са принудени да признаят, че снимките са автентични и бързат да уверят световната общност, че Хари

сериозно се разкайва

за постъпката си. Горе-долу същите баналности бяха изплюти, след като принц Хари беше сниман с нацистка униформа по време на парти с маски у негов приятел. Снимката излезе на първа страница на в. "Сън" с надпис "Хари нациста”. И за да е пълен срамът на кралското семейство, опитни папараци щракнаха по монокини съпругата на принц Уилям – Кейт Мидълтън. Този път от кралския двор реагираха изключително остро, тъй като усетиха, че реномето на институцията сериозно се разклаща.

Но притесненията на английските дворяни бяха бели кахъри на фона на скандала, връхлетял френския президент Франсоа Оланд. Направените му папарашки снимки със сигурност са в топ 3 на най-влиятелните подобни фотоси, тъй като разклатиха сериозно президентската институция и едва не костваха връзката му с красивата Валери Трирвильор, която беше негова първа дама.

Оланд беше спипан

през януари 2014 г. да върти любовна авантюра с една от най-популярните френски актриси Жули Гайе. Папараците го снимаха как се движи на скутерче с един от бодигардовете си до жилището на актрисата. На следваща снимка се виждаше как Оланд влиза в сградата, а самите папараци свидетелстваха след това, че той е останал до сутринта, когато бодигардът занесъл кроасани на любовниците. Снимките, публикувани от таблоида Closer, предизвикаха безпрецедентен скандал във Франция. Оказа се, че франсетата все пак не са чак толкова широко скроени, колкото се опитваха да се изкарат на останалия свят.

Как папараците почти съсипаха живота на Кейт Мос - четете в хартиеното издание.