Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаел Кур е собственик на голяма берлинска частна охранителна компания, известна с услугите си за охрана на холивудските звезди, които идват в Германия.
След грабежа на турнира по покер в хотел “Хаят” през 2010 г. благодарение на сътрудничеството му с полицията престъпниците, които принадлежат към един от големите престъпни семейни кланове от арабски произход в Берлин, са наказани. "Разбрах, че те никога няма да ме забравят", разказва пред “Ди Велт” бившият световен шампион по кикбокс.
В резултат след съобщението за
присъдата на мафиотите
започват да се потвърждават подозренията, че за отстраняването на Кур е бил нает наемен убиец. Той дори е доставил за тази цел автоматично оръжие. Потенциалният убиец започва да следи обкръжението на Кур, но високопоставени служители от полицията извикват шефа на клана в полицията и му казват, че са наясно с плана им за убийството. В резултат бодигардът и бивш световен шампион по кикбокс сам има нужда от бодигардове, разказват източници пред „Ди Велт”.
"Берлин е загубен. Тези структури са навлезли във всички сфери на престъпността - казва Кур пред изданието. – Те са крайно опасни и се изгубили уважението към държавната власт.”
На 12 април т.г. германската полиция проведе най-голямата досега операция срещу престъпен клан от арабски произход. 220 служители, сред които 60 от спецчастите, направиха 16 обиска в окръг Нойкелн и в районите Хермсдорф и Ланквиц, съобщи пред германските медии Щефан Редлих от пресофиса на берлинската полиция. В спецоперацията бяха задържани шестима мъже на възраст от 20 до 56 години. Те са съпричастни към показни убийства от март, както и към ограбването на бижутериен магазин в известния търговски център KaDeWe в Берлин през 2014 г., когато са задигнати скъпоценности за над 800 000 евро. Сега полицията конфискувала пушка, муниции, пари кеш, бижута, порше и др. Но въпреки че операцията изглежда успешна, източници от полицията признават, че трудно може да се справят с престъпните кланове от арабски произход, които не само
доминират в организираната престъпност на Берлин,
но и непрекъснато разширяват периметъра си. В момента престъпни групировки от арабски произход в столицата и други големи градове на Германия целенасочено се опитват да вербуват бежанци, които временно живеят в приюти, съобщи „Ди Велт” по източници от германската полиция. Докато цяла Германия обсъжда кризата с миграционния натиск, криминални банди се възползват от ситуацията, в която са попаднали бежанците, твърди служител на полицията, пожелал анонимност. Престъпните кланове се интересуват от млади и физически силни мъже, които използват за мръсни поръчки - за кражби, търговия с наркотици, насилствени действия срещу конкуренти.
"Бежанците идват тук без пари. И им показват как може бързо и без специални знания да ги получат. Нуждата ги развращава. А фактът, че много от тях не знаят и дума немски, още повече ги тласка към ръцете на тези, които говорят с тях на родния им език", коментира ситуацията пред “Ди Велт” Сьорс Камстра, старши прокурор на Берлин.
Статистика, цитирана в медиите, показва, че почти всяко четвърто престъпление в Германия е свързано с едно от 12-те най-влиятелни арабски „семейства”, които държат в свои ръце различни незаконни дейности в Берлин. Престъпните фамилии са предимно от Ливан и се появяват във ФРГ от края на 70-те години на миналия век. Те купуват евтини жилища и постепенно привличат в Германия своите роднини. По данни на органите на реда днес в Берлин има около
15-20 големи семейства
от арабски произход,
от които от седем до девет души са засечени като участници в незаконни действия. Други медии, като например в. “Берлинер куриер”, сочат още по-висока цифра - 25 големи арабски “семейства” в Берлин, от които шест тясно свързани с престъпността - трафик с оръжие, рекет, изнудване, злоупотреба с банкови карти, проституцията в някои берлински квартали, ограбването на банки и много други.
Сериозни проблеми с арабските престъпни банди има и в големите немски градове като Берлин и Бремен. Дирк Якоб, директор на Държавната криминална полицейска служба, разкрива специализирането на тези кланове в имотните престъпления и нелегалното разпространение на дрога. Те извършват показни престъпления на “дневна светлина” като грабежи с маскирани, въоръжени с пушки, мачете и ръчни гранати, при грабежа на покертурнира в хотел „Хаят” и зрелищни обири като този в луксозния търговски център “Кауфхаус”, когато бандитите разбиха витрините на бижутерията с чукове и избягаха с плячката.
Най-известният арабски семеен клан от престъпния свят в Берлин е на Абу Шакер, специализиран в
рекет с цел защита,
трафик на дрога и
оръжие и проституция
В момента многобройните членове на „семейството” от палестински произход живеят в Ливан, Дания и Берлин. В германската столица кланът начело с Насер Абу Шакер наброява от 200 до 300 души и контролира проституцията в района на Шонеберг и други улици. Млади румънски проститутки според разказа на полицай трябва непрекъснато да си плащат такса за място на арабски кланове, иначе ги пребиват. С това са се примирили дори германските сутеньори, които също им дават половината от дохода си. Освен това арабските мафиоти рекетират сънародниците си, като им искат големи суми например за всички ресторанти и барове с арабска храна.
Последният хит на арабската мафия е рент-а-кар според полицаи. Мафиотите регистрират фирми за отдаване под аренда на коли и вземат под наем задни дворове на къщи, а след това на лизинг и коли като мерцедес и беем ве. По думите на старши прокурор Камстра такива компании за отдаване под наем на коли съществуват едва от няколко месеца. “След това просто ги закриват, а взетите под наем коли всъщност са откраднати-продължава прокурорът. – Тях ги продават в Източна Европа. Такива машини с голяма мощност може да се използват за бандитски нападения и други престъпления. А когато сътрудниците от криминалната полиция дойдат на адреса на фирмата за даване на коли под наем, сътрудниците на фирмата им дават фалшиви данни, което още повече усложнява работата." Полицаите, които се борят с тези кланове, са изложени на сериозна опасност. Например Aбдала Абу Шакер от едноименния клан е обвинен в убийството на полицай.
Затова, че
с подобни хора не
бива да се караш,
показват и премеждията на Михаел Кур.
Полицията и прокуратурата на Германия са наясно с влиянието на арабските кланове в организираната престъпност, но трудно могат да се справят както поради затвореността на тези „семейства”, в чиито криминални структури е трудно да се проникне, така и защото са възпрепятствани да предприемат юридически стъпки.
Членовете и сътрудниците на клановете лъжат и често „обръщат” в съда в своя полза веднъж дадените показания на свидетелите срещу тях.
В доклад на берлинската полиция се посочва също, че мафиотските кланове от арабски произход са изградили паралелна ислямска правова система и имат свои “съдии”, които разрешават споровете между членовете на клана, а също така в общността на имигрантите.
Социалдемократът и депутат от Берлинския съвет Том Шрайбер смята, че германската правова държава все още си затваря очите. Ръководителят на един от клановете ръководи престъпните си операции от разкошна вила в Югоизточен Берлин, от която се открива гледка към най-близкия полицейски участък. “Когато моите колеги идват на работа всяка сутрин и виждат този богат дом с три пътеки коли, не можете да си представите какво чувстват”, казва полицай пред изданието www.sbnl.eu.