Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Hай-добрите ни волейболисти с екипите на водещите ни клубове в жестока битка за Купата на България. Звучи като сбъднат сън за родните фенове, свикнали да гледат на живо любимците си единствено през лятото, когато по традиция са изпитанията на националния отбор.
Мечтата ще стане реалност от 25 до 30 април. Домакинството на надпреварата е поделено между два града - Дупница и Бургас. А присъствието на куп звезди със сигурност ще привлече солиден зрителски интерес.
Всеки от шестте отбора, достигнали финалната фаза, получи право да картотекира до последния възможен момент по трима нови състезатели. Най-ефектните трансферни удари нанесе “Нефтохимик 2010”. Тимът, воден от Петър Дочев,
ще гони отличието на всяка цена като компенсация на изпуснатата титла
Бургазлии спечелиха редовния сезон, но в плейофите отстъпиха пред бъдещия шампион “Добруджа 07”.
Най-напред клубът, спонсориран от “Лукойл” и местната община, привлече Николай Николов. През последния сезон 206-сантиметровият блокировач бе част от иранския шампион „Пейкан“. Преди десетина години той проби именно в Бургас, където през 2007 г. спечели златен дубъл.
След това от “Нефтохимик 2010” се договориха с Теодор Салпаров. Новината бе съобщена непосредствено преди решителния турнир в Шампионската лига, където Теди триумфира за втори пореден сезон със “Зенит” (Казан). Интересното е, че договорът на либерото с руския гранд бе само за мачовете от най-престижния европейски клубен турнир. Със силното си представяне във финала срещу “Тренто” Салпаров заслужи похвали от треньора Владимир Алекно, но на този етап не е ясно къде ще продължи кариерата си. Последната му изява у нас бе с екипа на родния ЦСКА.
Третата квота бе заета от друг национал - Николай Учиков. 207-сантиметровият диагонал се представи страхотно в аржентинското първенство, бе избран за най-полезен играч и заедно с Тодор Алексиев изведе “UPCN Сан Хуан” до златните медали.
И ако съвсем доскоро Учиков и Алексиев бяха съотборници, следващата седмица
ще застанат от
двете страни на мрежата
като съперници
Тошко ще подсили “Монтана”, а пристигането му в града се превърна в празник за местните фенове. Посрещачът, който бе сред най-добрите на Евро 2015, дори бе приет в кабинета на кмета Златко Живков. “Не обичам да давам интервюта. Нека си свършим работата. Играл съм доста финали, но сега най-важното е да вземем купата”, лаконичен бе 32-годишният Алексиев. Усилията му ще бъдат подкрепени от Теодор Тодоров. Ангажиментите на 208-сантиметровия център с швейцарския “Лугано” изтекоха и той се съгласи да помогне на родния си клуб. Правата на Теди за България се държат от ЦСКА, но “червените” не стигнаха до решителната фаза на надпреварата. Същото важи и за “Левски”, който трябваше да играе пряк двубой със “Славия” за оставане в елита.
С волейболист от световна класа ще разполага и “Миньор”. Жълто-черната фланелка ще облече Тодор Скримов, който е състезател на италианския “Ревивре Милано”. “Тошко получи изгодна оферта от “Нефтохимик”,
но избра родния си клуб,
при това без пари”,
похвалиха се от “Миньор”. Ръководството се разбра и с един от най-прогресиращите ни млади играчи - Бранимир Грозданов. 21-годишният юноша на ЦСКА остави страхотни впечатления в турския “Бешикташ“.
“Добруджа 07”, който наскоро завоюва историческа първа титла
след здрав спор с “Монтана“, също прояви активност на пазара
Към отбора на Мирослав Живков ще се присъединят Мирослав Градинаров и Светослав Гоцев. Първият разтрогна договора си с “Катар Спорт Клуб” и обяви, че желанието му е да спечели трофей и у нас. Градинаров е продукт на школата в Добрич и искаше да се включи още в плейофите на първенството, но това не бе разрешено в регламента. Гоцев идва от шампионата на Иран и разкри, че феновете на “Добруджа 07” го гледат като Кристиано Роналдо.
Може би най-впечатляващото име в турнира обаче ще бъде Цветан Соколов. Интересното е, че от 22 до 24 април мощният диагонал ще играе за своя „Халкбанк Анкара“ във финалната четворка на турското първенство. И сами ден по-късно ще бъде на разположение на родния си “Марек Юнион Ивкони”.
“Очаквам да се получи истински празник.
Хората ще бъдат щастливи да видят с очите си най-добрите български волейболисти - коментира за “168 часа” директорът на “Нефтохимик 2010” Сашо Везенков. - Привличането на толкова класни играчи в последния момент ще направи битката непредвидима. Нашата цел е да спечелим купата. Не успяхме в първенството - бяхме първи след редовния сезон, но пет-шест отбора са с изравнени възможности. Преговорите с Николов, Салпаров и Учиков не бяха никак трудни. Удоволствие е да работиш с такива професионалисти.”
Шестте участници ще бъдат разпределени в две предварителни групи. В Дупница домакинът “Марек” ще спори с “Арда” и “Монтана”, а в Бургас ще премерят сили „Нефтохимик 2010“, “Добруджа 07” и “Миньор”.
Играе се всеки срещу
всеки, първите два тима
във всяка група
се класират за решителната фаза. Полуфиналите и финалите ще са в бургаската зала “Младост” на 29 и 30 април.