Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Информацията в спецсайт е оцветена в червена забележка, че това може да се случи във всеки един момент

През 2016 г. се очакват силни земетресения в Румъния и Турция с магнитуд от порядъка на 6,5 или повече, макар че няма яснота къде точно на териториите на съседните ни държави ще се случи това.

Тази прогноза е направена в специализирания сайт за земни трусове www.world-earthquakes.com, който се поддържа от 2010 г. от неправителствена организация в САЩ.

Информацията е придружена с оцветена в червено забележка, че това може да се случи всеки момент, завършваща с удивителна.

Въпреки това експертите са посочили широки граници, в които са възможни земни размествания в Румъния - от 2014 до 2018 г., а за Турция - от 2012 до 2016 г. Очаквали са това да се случи преди 2 г. Тогава имаше земетресение с магнитуд от 6,5 между гръцкия остров Самотраки и турския Гьокчеада в Егейско море. Но в сайта все още стои забележка в червено и удивителна срещу Турция, че трус предстои.

България не е спомената в дългосрочната класация на сайта, но за сметка на това присъстват не само Турция и Румъния, но и Гърция. Критичните години за южната ни съседка са между 2023 и 2027 г., като най-опасна е 2025 г.

Тази година е рискова за Италия - срещу името й пише, че предстои земетресение между 2014 и 2018 г., като най-вероятно е това да се случи през 2016 г. Останалите европейски страни не присъстват в списъка с потенциално застрашени от сериозни земетресения държави.

За Русия се споменава, че е най-вероятно да настъпи силен трус през 2018 г., като границите са между 2916 и 2020 г.

Специално внимание е отделено на полуостров Камчатка, но там информацията за риск е чак през 2040 г. Повечето данни за бъдещи бедствия са за острови - главно в Тихия океан.

Прогнозата на сайта е в две таблици - за близките 48 часа и до 2042 г.

Изчисленията са правени чрез комплексни математически методи и алгоритми на базата на статистиката и теорията на вероятностите. Експертите изрично споменават, че данните може да се променят в реално време според сеизмичната активност. Те добавят и факта, че досега са познали 92% от сериозните земни трусове. Като успешни прогнози се цитират земетресенията в Китай, в Новозеландските острови Кермадек, Папуа, Нова Гвинея, Сандвичевите острови през 2015 г., а за тази година тези в Еквадор миналата седмица, в Индонезия, на островите Санта Круз и на остров Вануату.

Според таблицата през тази година се очакват силни трусове в Тайван и в американския щат Невада.

Поразеният от земетресение Непал засега е спокоен Следващата рискова година за него е 2026 г.

В краткосрочната прогноза за следващите 48 часа България не фигурира. Очевидно в момента риск не съществува за нашата страна. Тя стоеше в таблицата веднага след земетресението край Нова Загора, но пишеше, че рискът е много слаб от ниска сеизмична активност. Също подобно е изчислението за Гърция, а Турция и Румъния ги няма споменати в зоните с краткосрочен риск за следващите 48 часа.