Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смартфоните повишават риска от тумори

Принтерите замърсяват повече от пушачите

Микровълновите превръщат храната в отрова

Облъчването от мобилните телефони повишава риска от мозъчни увреждания и хормонален дисбаланс, принтерите замърсяват въздуха и може да отключат рак на белия дроб, а плейърите - да предизвикат загуба на слуха. В съвременния свят животът ни се струва невъзможен без модерните технологии, но те крият огромни рискове за здравето.

Смартфони и таблети

Според експерти електромагнитното лъчение на мобилните телефоните може да доведе до промени в правилното развитие на клетките, до отрицателни последствия върху нервната система и дори до образуване на тумори. По изискване на СЗО Международната комисия по защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) въведе позволен лимит на облъчване с радиовълни. Специалната мерна единица е SAR, която се отчита във ват на килограм (вт/кг). Всички мобилни телефони, които се продават на територията на Европейския съюз, трябва да имат SAR, по-малък от 2 вт/кг, а в САЩ максимално допустимото ниво на SAR е 1,6 вт/кг.

От СЗО изискват информация за нивото на SAR на всеки мобилен телефон да е изписана в упътването към апарата, както и на сайта на производителя. Твърди се, че колкото по-ниска е стойността на SAR, толкова повече намалява рискът за здравето.

Плейъри

Учени алармират за негативните последици от използването на модерните музикални плейъри. Според специалистите слушането на музика на плейър или на мобилно устройство със слушалки крие огромен риск за слуха, защото често се възпроизвежда шум, достигащ дори до 130 децибела. Което съвсем не е далеч от обявените за критични 140, които се произвеждат при експлозия и дори за секундно излагане могат да причинят глухота. Американската агенция за безопасни и здравословни условия на труд определя дори много по-ниските 80 децибела за граница между безопасен и опасен шум, особено ако човешкото ухо е изложено на тях за продължителен период. Според агенцията над четири часа шум над 80 децибела може да предизвика умора, стрес, раздразнение, проблеми с концентрацията, високо кръвно налягане, но освен това и бучене в ушите, свистене, временно заглъхване и проблеми със слуха.

Затова се препоръчва, когато се слуша музика със слушалки, звукът да се намалява на 50% и периодът да се ограничи на един час или поне да се правят паузи от половин час на всеки час или по 10 минути на всеки 45. 

Принтери

Австралийски учени изтъкват, че наличието на принтер в близост до бюрото може да повиши риска от дихателни проблеми, сърдечносъдови инциденти и дори рак на белите дробове. Екип от Куинсландския технологичен университет доказва, че почти 30% от лазерните принтери изхвърлят във въздуха микроскопични прашинки мастило, както и летливи органични въглеводороди. Учените дори стигат до заключението, че за хората, които се намират най-близо до машината, нивата на вдишвани отрови е като че някой пуши до тях.

Специалистите все пак подчертават, че някои принтери крият минимален, дори никакъв риск за здравето и че всичко зависи от модела на машината, колко стара е, както и какъв тонер се използва.

Екипът доказва, че дори видът на документите, които се принтират, оказва влияние. Страници със снимки, графики и диаграми, за които е необходимо повече мастило, неминуемо увеличават концентрация на изпусканите във въздуха вредни частици, обясняват учените.

Микровълнови фурни

В доклад на Националния център по опазване на общественото здраве се подчертава, че микровълните представляват радиовълни с висока честота, които биват отразявани от металните предмети, но проникващи през неметални материали като стъкло и някои пластмаси.

Уточнено е, че микровълновата енергия се абсорбира от всякакви повърхности, които съдържат вода, като храни и напитки. Но проникват и в човешкия организъм. "Микровълновата енергия може да се абсорбира от тялото на човека и в изложените тъкани да се образува топлина – се подчертава в доклада. - Органите, които нямат добро кръвоснабдяване и температурен контрол (например очите), или тъкани, които са чувствителни към температурно въздействие като тестисите, са с по-голям риск за увреждане. За избягване на здравен риск е препоръчително обаче да не наблюдаваме продължително време отблизо (под 50 см) приготвянето на храната в микровълновата фурна."

Обяснено е, че лъчението на 5 см от фурната е 100 пъти по-високо, отколкото на 50 см разстояние от нея, както и че преминаването на микровълни навън може да се увеличи, ако фурната е повредена, мръсна или не се затваря добре. 

Съществуват съмнения обаче, че дори самата храна, приготвена в микровълнова фурна, крие риск за здравето. Според Американската администрация за контрол на храните и лекарствата при третиране на множество продукти с температура над 120 градуса по Целзий от взаимодействието между аминокиселината аспарагин и захари се получава токсичното вещество акриламид. Най-високо съдържание е регистрирано в хляб, пилешко месо, картофи, зърнени храни, нишестени кремове, десерти, дори кафе.

В специален доклад на агенцията се подчертава, че високи нива акриламид в голям брой храни се образуват именно в резултат на приготвянето или претоплянето им в микровълнова фурна. Учените са установили, че при третиране с микровълни на продукти с нишесте, съдържанието на акриламид в тях се увеличава над сто пъти. Съединението е опасно, защото може да предизвика изменения при хромозомите, проблеми с нервната система, образуване на тумори. Датски учени са доказали, че жените, които всекидневно консумират продукти, в които се съдържа акриламид, заболяват два пъти по-често от рак на гърдата. Има данни, че акриламидът повишава риска от рак на яйчниците със 79%, от рак на матката – с 28%, и от рак на бъбреците – с 59%.

Защо са опасни 3D филмите и игрите, четете в хартиеното издание на "168 часа".