Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За сведение и познание. Именно някои наши екстремни либертарианци са толкова удобни за олигарсите и офшорните капиталисти - което е почти същото, много от които станаха ярки либертарианци. Напомням при ниските данъчни ставки у нас - моралното основание за офшора - "данъчния ад" не е валидна теза. Остава другата - анонимност за грехове - минали и бъдещи. Веднъж богати - прегръщат либералните идеи и зоват за "малка" /разбирай слаба/ държава, за ненамеса на държавата в далаверите им, за свобода на офшора - защото не искат никой да им се бърка в каналите и схемите за обогатяване и да им държи сметка за откровеното разграбване на публичното богатство.

Не случайно партийната номенклатура - която роди новите ни капиталисти - стъпи здраво върху либералните идеи, в това число и медийно. По този път логично стигат и до "кръвожадните САЩ" /не че нямат имперски грехове/ и пропускат да забележат греховете на други страни, които анексират територии и детонират европейския ред и сигурност. Помнете ми думата, подобни "либертарианци" напълно се вписват в понятието "полезни идиоти" на руската пропагандна и на действията на леви и анархисти, като поднасят "на тепсия" опорните точки на Москва като свои. Затова прегърнаха и Сноуден и Уикилийкс /но се изправиха срещу Панамагейт/ и още куп антиамерикански каузи.

Да, САЩ много често бъркат във външната политика - Путин е до голяма степен техен продукт, но политиката на ненамеса - какъвто беше случая със Сирия е далеч не перфектната алтернатива. Нито пък, че светът без САЩ ще намери точката си на естествено самоуправление и самобалансиране. Това, че подминават уроците по геополитика си казва думата - там където САЩ са се оттеглили имали ли мир и покой? По-скоро Русия и Китай се мъчат за запълнят "вакуума" като наложат своите сфери на влияние, ценности и мироглед. Кой печели от това? Да видят какво става на постсъветското пространство, където влиянието на "кръвожадните" САЩ е силно свито. Свободите, които ползваме - политически, икономически, финансови и прочие са възможни само когато сме защитени срещу екстремисти и авторитарни самозванци. И ако това трябва да става със сила - а друг начин никой не е измислил - то трябва да го правим заедно със САЩ и НАТО. Горното не означава да не вярвате в либералните идеи, напротив, за страна като България, която още не е освободена от менталността на тоталитаризма във всякакъв план нуждата от вяра в най-важните опорни точки на либералната демокрация е крайъгълен камък на развитието - особено на несъстоялото се.