Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руското министерство на правосъдието включи „Меджлиса на кримскотатарския народ“ в списъка с организации, които са забранени заради екстремистката им дейност, предаде Интерфакс, като се позовава на пресслужбата на ведомството.
В изявлението се посочва, че организацията е включена в списъка на базата на решението на прокурора на Крим за преустановяване на дейността на обединението, съобщи "Фокус".

Забраната на татарския меджлис в Крим би означавала репресия срещу кримските татари като етническа група. До такъв извод е стигнала мисията на Съвета на Европа, която посети полуострова в края на януари.
Делегатите провериха каква е ситуацията с правата на човека в Крим след присъединяването му към Русия. В доклада си те отбелязват, че забраната на институцията може да „засили риска от още по-голямо изолиране“ на кримската общност от останалото население на републиката.

Ръководството на Крим определи доклада като „пример за двойните стандарти“, а меджлисът посочи, че забраната му ще доведе до преследването на 2,5 хиляди души, които са част от структурата му.

Кримските татари се смятат за потомци на  древните българи, хазари, скити, сармати, кимерийци, алани, народи които живеели в Източна Европа преди 7-ми век.