Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА
СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Амулет с прабългарска руна открит в крепостта

C малко парици от община Камено екип археолози от Бургас се кани да продължи разкопките на крепостта Русокастрон през 2011 г. Точно тогава идва сигнал, че при ваденето на интертни материали наблизо са засегнати древни гробове.

Проучването на крепостта, която експерти сравняват по големина и значимост с Царската крепост на Трапезица, ту започва, ту спира заради липса на средства.

“Получавайки сигнала за повредените гробове, решихме с малката сума, с която разполагахме, да ги спасим и проучим. Установихме, че това е един много голям некропол - около 100 дка, който е в най-голямото подградие на Русокастренската крепост. Смята се, че около нея е имало поне четири сателитни селища и подградия”, разказа археологът Милен Николов, директор на Бургаския музей.

“Некрополът се оказа с два хоризонта - първият от XIII, вторият от XIV в. При по-стария хората са били погребвани в изсечени в скала правоъгълни и трапецовидни ями.

Това, което правеше впечатление, е, че част от

скелетите бяха

на много едри хора,

които приживе са били около и над 2 метра. Самите скелети бяха с височина до 1,85 м, което е рядко срещано явление за Средновековието”, каза Милен Николов.

Разглеждайки откритите скелети, му правят впечатление необичайно едрите кости на крайниците, както и широкият, разгърнат гръден кош.

В гробовете обаче няма открити никакви други предмети, които да подскажат какви са били необичайно едрите хора.

При разкриване на втория хоризонт на некропола

археолозите попадат

на гробни ями,

издълбани в пръстта.

Откритите в тях скелети са с нормални за епохата размери.

“Все още не знаем нищо за едрите скелети. Възможно е да се пришълци, да са хора от друга етническа група, но няма как да го докажем. На този етап няма никакви други белези”, коментира Николов.

Той обаче отхвърля тиражираната напоследък версия за праисторически хора от изчезнала цивилизация.

“Това са християнски погребения от XIII в. Може да са на представители на някакво племе или на бойци. Не бива да забравяме, че ръстът е въпрос на ген - има определени фамилии, чийто представители са по-едри”, казва археологът.

Но като цяло

хората от Средновековието са доста по-дребни на ръст

от днешния човек. Според археолозите едрите скелети далеч не са най-ценните открития във внушителната по размери крепост.

Тя е с площ над 50 дка и е една от най-големите у нас. Сравнително добре запазена е, въпреки че през годините е пострадала доста.

През 1981-1982 г. крепостта буквално е превзета от войници, които участват в учението на Варшавския договор “Щит 82”.

Тогава войниците копаят окопите си точно в руините на цитаделата, а и на други места в крепостта.

През 90-те години пък една много известна екстрасенска от Русокастро пророкува, че селото ще се възроди само ако вътре в крепостта, до храма, изграден през 1928 г., започнат да се правят селски сборове. Хората решили, че трябва да я послушат,

пуснали булдозер

и сега никой не знае какво точно е унищожено

Факт е, че след селските панаири от средновековната черква остава само купчина руини.

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".

Археологът Милен Николов
Археологът Милен Николов