Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наследникът му Йоан няма да свиква събор като Борил през 1211 г.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се е удавил в Черно море, защото е отказал да благослови събор на богомилите във Варна.

Тази версия за смъртта на владиката пуснаха организаторите на сегашния международния симпозиум “Богомилството и приносът му за духовното развитие на България и Европа” във Велики Преслав.

“Изводите си ги правете сами - защо възмездието застигна владиката заради отказа му да благослови мероприятието ни. Щяха да бъдат прочетени беседи”, каза Христо Маджаров, един от участниците във форума.

Идеята да започне да изследва наследството на богомилите го осенява внезапно преди 40 години. Ученият, който

носи титлата “академик”,

но не от БАН,

сънувал няколко пъти как го изгарят на клада. Как го хвърлят от планински върхове. Но той оцелявал. А учителка от Бялото братство го успокоила, че сънищата му са пророчески. И той ще започва да проучва делата на поп Богомил и неговите последователи, изгорени на клада през Х век.

Двата паралелни форума от 8 до 10 април във Велики Преслав и Шумен бяха посветени изцяло на тайните послания в богомилската доктрина, които са все още загадка за историците.

“Заради острата реакция на православната църква против богомилските събори, при това с авторитетно международно участие, отзаявени над 800 участници дойдоха около 500. Не го приемаме като удар”, Асен Асенов, един от основните организатори на шуменския симпозиум. Той е водещ на езотерично предаване по телевизия Бургас.

Преди събора в старата българска столица Велики Преслав новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, наследил удавника Кирил, заклейми проявата с думите:

“Симпозиумът

не е повод за гордост,

а за тъга. За разочарование

от една жалка действителност, след като богомилството и дъновизмът са критериите, които възраждат духовността в България и в Европа.”

Пред “168 часа” Йоан изрази сериозни притеснения, че православните християни в неговата епархия може да реагират доста остро на събора. Даже нарече срам и позор организирането на “събитието” в град, дълбоко свързан с историята на християнството и със Златния век на България.

Митрополитът увери, че той като духовен водач с кротост, въздържаност и дипломатичност няма да допусне агресивни действия сред християните и свикване на нов събор против богомилите след онзи от 1211 г.

“Не го приемаме като удар. Напротив, интересът към форумите беше огромен”, каза Асенов по повод медийната изява на архиерея, посрещната с възторг от други висши духовници в страната. Той благодари на кмета на общината Любомир Христов и на областния управител Донка Иванова за предоставените зали. И за проявеното разбиране относно значението на богомилите в историята на България.

Сред лекторите се откроиха имената на писателя академик от БАН Антон Дончев, на професори от Турция, Италия, Франция, Босна и Херцеговина. А също на “богомили от международния богомилски център в Загреб”, както е записано в програмата на форума. За скритите послания на знаците в богомилските книги говори семиотикът от Шуменския университет проф. Добрин Добрев. А художникът Христо Буковски, баща на актрисата Йоана Буковска, изнесе доклад за това как

богомилската енергия

е съхранена и действа и

днес в земите на катарите

Скандал предшестваше форума на богомилите в старопрестолния Велики Преслав. Общински съветници скочиха срещу провеждането му в столицата на цар Симеон Велики. Някои от тях негодуваха пред “168 часа”, че в близост до Златната черква в историко-археологическия резерват последователи на Бялото братство три дни ще изпълняват характерните за него енергийни упражнения (паневритмия). Изказаха се мнения от рода: “Ако великият български владетел Симеон зърне отнякъде тая картинка, ще се обърне в гроба”.

“Гласувах ” въздържал се”, приемете го и като “против”, защото не му прелича на Велики Преслав, където е утвърдено християнството като официална религия на България, да се възражда една ерес, заклеймена от църквата”, каза общинският съветник Станислав Йорданов.