Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече трийсет години Чернобил е познат като "зоната на смъртта" и е световен символ на опасностите, свързани с ядрената енергия. Според експерти поне още 100 хиляди години в този район на Украйна няма да има живот. Радиацията убива всичко.

Аварията завинаги променя живота в северната част на Украйна. Никой не може да каже колко хора загиват, но близо половин милион души са изселени от родните им места. Щетите се оценяват на около 600 милиарда долара. Над 10 000 кв. км земи са все още неизползваеми, а около 5 млн. души продължават да живеят в зони, официално считани за опасни.

В навечерието на годишнината от ядрената катастрофа замърсяването все още

е широкообхватно.

Вместо да намалее, опасността, която носи изоставената атомна електроцентрала, е възможно дори да се разшири. Експерти са установили, че старият саркофаг около реактора може да се срине. Той е изграден през 1986 г., но има много пукнатини. Под него още има 200 тона разтопено ядрено гориво и огромни количества радиоактивен прах. Ако саркофагът рухне, вятърът ще разнесе този прах.

За да не се разрасне трагедията, ще се появи нов саркофаг, истинско архитектурно творение. Стоманеният ковчег тежи 30 000 тона и е финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Проектът е подпомогнат финансово и от правителствата на 40 държави. Най-голямата подвижна наземна постройка в света е наречена “Новият безопасен затвор”. Тя е забележима от километри.

Новият саркофаг трябва да покрие повредения реактор и да предотврати бъдещо изтичане на вредни вещества в околната среда. Цената му е зашеметяваща - 2 млрд. евро. Очаква се структурата да бъде висока над 110 метра, а ширината й 257 метра, достатъчна за футболен терен.

Още до края на тази година предстои да бъде завършена основната част от строителството на съоръжението.

Ковчегът на централата

ще изолира разрушения четвърти реактор

поне за още 100 години.

Френски строителен консорциум изгражда саркофага, а в огромната инвестиция участва и Германия, която отпуска близо 300 милиона евро.

“Поставихме условие останалите три реактора в Чернобил да бъдат спрени, в противен случай нямаше да участваме във финансирането на новия саркофаг”, коментира Кай Вайденбрюк, експерт от германското министерство на екологията.

Дори след катастрофата обаче Украйна продължава да залага на атомната енергия. Наличните 15 атомни реактора осигуряват близо 60 на сто от енергийното снабдяване. Някогашната атомна катастрофа почти не се дискутира в страната.

Въпреки предпазващия покрив, районът около реактора, равняващ се на около 4000 квадратни километра, ще продължи да бъде необитаван и строго забранен за неупълномощени посетители.

Новата клетка за централата обаче няма да помогне на местните жители да намалят радиацията в домовете си. Тези, които са останали в близост до забранената зона, продължават да приемат радиоактивна храна и да боледуват. Нов доклад на природозащитната организация “Грийнпийс” за района около Чернобилската АЕЦ и Фукушима разкрива, че дори след толкова години и на двете места има сериозни здравни последици за населението. Документът е озаглавен “Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима”.

В замърсените зони около Чернобил нивата на смъртност са по-високи, раждаемостта е по-ниска. Раковите заболявания са нараснали, а психичните проблеми са широко разпространени. Във Фукушима се наблюдава нарастване на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата, който не може да бъде напълно обяснен.

Една трета от майките, живеещи в близост до реакторите, страдат от депресия. Децата им също са в опасност. От организацията са установили, че хиляди деца, дори такива, родени 30 години след Чернобил, все още са принудени да пият заразено радиоактивно мляко.

Според доклада в някои случаи, като например в зърното, нивата на радиация в засегнатите райони, където според оценките живеят около 5 милиона души, всъщност са нараснали.

“Грийнпийс” е изследвала и районите, засегнати от бедствието, и околните гори са се превърнали в източник на радиоактивно замърсяване, “който ще представлява заплаха за населението десетилетия или дори векове напред”.

Чернобил и околностите стават дом на птици с по-малък мозък, огромни паяци и пеперуди с миниатюрен размер. Тези и други анормални явления се докладват постоянно от района на ядрената катастрофа. Учените, изследващи горите около Чернобил, са установили, че радиоактивното замърсяване е намалило скоростта на загуба на отпадъчната маса. Мъртвите листа в гората, както и мъртвите борови иглички в небезизвестната Червена гора не гният – дори и няколко десетилетия след инцидента.

“С изключение на няколко мравки,

мъртвите дървета до голяма степен остават незасегнати Обикновено след 10 години дънерите се разлагат”, казва изследователят Тимъти Мосю от Университета на Южна Каролина.

Още за изследванията четете в хартиеното издание на "168 часа".