Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боксьорът се цели в президентския пост на Филипините

Пенсионер със състояние в размер на 500 милиона долара - по всичко личи, че живата легенда на бокса Мани Пакиао вече изигра последния си двубой. Само победата над американеца Тимъти Брадли в Лас Вегас му донесе 20 милиона долара. Но това е нищо в сравнение с приходите му от Мача на века срещу Флойд Мейуедър през миналия май - 120 млн. долара накуп.
Първият и единствен световен шампион в осем различни категории засега отказва да сложи официално точка на 20-годишната си бляскава кариера. Всичко зависи от изборите във Филипините, които са насрочени за следващия месец. Ако Мани влезе в Сената (според предварителните проучвания това е повече от сигурно), вероятно ще загърби тренировките и ще се съсредоточи изцяло върху амбициите си в политиката. Намерението му е един ден да се кандидатира за президент на страната. И малцина са тези, които не вярват в успеха му.
37-годишният Пакиао е не просто спортният герой на нацията. Той се издига до върха буквално от нищото. Израства в бедното градче Кибавеи и е принуден да напусне училище едва на 14 години. Баща му се мести при друга жена и Мани трябва да се грижи за петимата си братя и сестри. Семейството тъне в мизерия, всички се хранят и спят на пода в единствената стая на окаяното жилище.
Момчето започва работа като продавач на понички,
но бързо преценява, че ще печели повече благодарение на боксовите уроци, усвоени от чичо му. Бие се на улицата всяка събота, а победата носи 100 песос (около 3 долара) - жизненоважна сума за близките му. Уменията му бързо са забелязани и Пакиао попада в националния отбор за аматьори.
Когато е на 16 години, преживява лична трагедия - неговият близък приятел Юджийн Барутаг умира след 8-рундов мач. Но това не го разколебава - почти веднага се мести при професионалистите.
Първият му съперник
е значително
по-възрастен и едър
Мани тежи едва 44,5 килограма при минимум от 47,6. Затова е принуден да натъпче камъни в джобовете си, за да мине кантара. И печели по точки.
В крайна сметка хлапето от гетото се превръща в мултимилионер и висшист - завършва специалност „Бизнес и мениджмънт в университета „Нотър Дам Дадагинас в Дженеръл Сантос. Остава верен на мисията си - да вдъхне вяра на своите сънародници, че няма невъзможни неща.
Въпреки ръста си от 169 сантиметра е луд по баскетбола и става най-ниският играч, записвал минути във филипинската професионална лига. Освен това притежава собствен отбор и често влиза в ролята на старши треньор. Талантите му се простират и извън спорта - участва във филмови продукции и издава два албума, в които не особено впечатляващите му певчески умения са компенсирани със завиден ентусиазъм.
Политическата авантюра на Пакиао стартира през 2007 г., когато той се присъединява към Либералната партия. Три години по-късно е избран в Долната камара на представителите на филипинския Конгрес. Досега без проблеми съчетава двата си основни ангажимента, но евентуалната му роля на сенатор със сигурност ще бъде далеч по-сериозно предизвикателство.
Шампионът се радва на впечатляващ рейтинг сред феновете избиратели и обещава, че ще сведе престъпността до нула - точно както се случва по време на мачовете му, които са със статут на национален празник.
„Най-добрият начин да помогна на страната си е да я ръководя”,
категоричен е Мани.
Разбира се, като на всеки боксьор понякога му се случва да не прецени внимателно думите си. И сякаш единствено голямата му уста е в състояние да намали шансовете му за успех.
През миналия февруари той даде скандално интервю и обяви, че хомосексуалистите са по-лоши дори от животните. По-късно поясни, че просто е казал истината - такава, каквато е записана в Библията. Въпреки последвалото извинение гигантът “Найк” анулира рекламния си договор с шампиона и се обяви против всякакъв вид дискриминация. Множество правозащитни организации също реагираха остро и този случай със сигурност ще бъде грижливо припомнян при бъдещата кандидат президентска кампания.
И така - големият въпрос е дали Мани действително ще слезе от ринга дори и ако се гмурне в голямата политика? Той със сигурност ще бъде постоянно
притискан от промоутърите за “един последен мач” - защо не реванш срещу Мейуедър, който тотално ще превърти всякакви финансови рекорди. Американецът също се пенсионира, за да харчи милионите си.
Пакиао обаче е дал дума на съпругата си Джинки, че повече няма да се боксира и най-накрая ще прекарва повече време с нея и четирите им деца - Джимуел, Микаел, Принсес и Куин Елизабет. Именно благодарение на семейството и на връзката с Господ той загърбва бурното си минало - хазарт, алкохол, леки момичета. Какво обаче ще се случи, когато му стане скучно на дивана във всекидневната? Или в сенаторското кресло.