Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЛОБА: Съдия Ангел Момов (в кръгчето) е санкциониран за 100 забавени дела.
ГЛОБА: Съдия Ангел Момов (в кръгчето) е санкциониран за 100 забавени дела.

Орязват му заплатата с 30 %, той обжалва

Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа съдия от Велики Преслав, като му оряза заплатата с 20% заради 100 забавени и негледани дела и за изгубени преписки.
Тази глоба фигурира в протокола на ВСС и в отчета на председателя на Преславския районен съд. Освен за нерешените дела Ангел Момов от районния съд в старата столица е санкциониран за 1 година и 6 месеца и за “нарушени етични правила за поведение от магистрат”

съобщиха за в. “168 часа” магистрати от Шуменския окръжен съд. Те имали информация, че за 2 години срещу Момов били образувани 8 дисциплинарни производства от ВСС за драстични нарушения в правораздаването.
С друго решение ВСС от 31 март заплатата на преславския съдия е намалена с още 10%. То е качено на сайта на ВСС.
Наказанието предлага шефът на съда Мирослав Марков.
“Поисках дисциплинарно наказание за колегата заради проявено бездействие, което пречи на правораздаването”, каза той пред “168 часа”. Няма как да не му потърся дисциплинарна отговорност при толкова натрупани и забавяни с години дела.
Според съдии от Шумен с колекцията си от прашасали дела Момов бил за Книгата на “Гинес”. Той станал съдия без конкурс благодарение на доброто име на баща си Ангел Момов – депутат от БСП във Великото народно събрание. Небрежността на сина е удар по авторитета на бащата, смята адвокат от Велики Преслав.
В резултат на образувани дисциплинарки срещу Момов във ВСС микроклиматът в местния съд е нездравословен и влошен, става ясно от становище на Етичната комисия при окръжния съд. Наскоро тя е правила проверка по сигнал на адвокати за
“мудно и субективно правораздаване”
В. “168 часа” разполага с нейното становището. Констатациите са, че Момов се е държал грубо със служителите в съда. Възпрепятствал ги е при изпълнение на служебните им задължения. Интересувал се как работят колегите му съдии и за срочността на изписване на съдебните актове. Позволявал си да коментира работата на шефа на съда Марков. Изразявал негативно отношение към него. Становището е подписано от председателя и двама членове на етичната комисия.
В заключението му
се съобщава
за допуснати
нарушения от Момов,
свързани със сроковете по гражданските дела. Комисията смята, че така са нарушени правата на страните. И че забавеното правосъдие уврежда авторитета на съдебната власт пред обществото.
“Комисията приема, че съдия Момов е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати”, пише в становището. Изтъква се, че много служители се страхуват от него. Но заради вероятността да оглави съда отказвали да споделят проблемите си.
Втора проверка в края на 2015 г. прави Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС. В нея участват съдии от апелативния съд във Варна.
Сложна работна атмосфера и множество данни за нарушения установява и втора проверка на комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС в края на миналата година.
Проверяващите от варненския апелативен съд съобщават, че Момов и съпругата му, също съдия, оказвали отпор “с всички средства” на шефа Марков. И тримата казали пред проверяващите, че не си говорят, а общуват само писмено. Имали са словесни престрелки.
Комисията установява, че “и двамата съдии Момови са допускали системно забавяне при изготвяне на съдебните си актове,
загубване на преписки и забавяне на движението на делата”.

Как съдия Момов коментира наложените му санкции, четете в печатното издание на в. "168 часа"